Petak 08.02.2013.
12:14
RTS

Mićunović protiv vraćanja mandata stranci

Dragoljub Mićunović (desno) bio protiv odluke Izvršnog odbora DS-a da Dragan Šutanovac i ostali ministri iz prethodne Vlade vrate mandat stranci
 

Mićunović je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je protiv odluke o vraćanju poslaničkih mandata stranci zbog principijelnih, ustavnih i zakonskih razloga.

"Ukinute su blanko ostavke kojima su stranke i politički lideri bili vlasnici mandata. Venecijanska komisija je sugerisala da taj zakon mora da se menja i vrlo je jasno rečeno da nijedna organizacija ne može da ograniči poslanika", objašnjava Mićunović.

Ističe da je zahtev DS-a bio "sudar partijske discipline i ustavnih prava".

Pročitajte još:

* Dragoljubu Mićunoviću francuski orden Legije časti

"Uvek sam na strani Ustava i modernih rešenja u Evropi i nije tajna da sam glasao protiv takvih odluka, ali nažalost bio sam u manjini", naglašava Mićunović.

Predsednik političkog saveta DS-a podseća je da je često kritikovao odluke koje je donosio Vuk Jeremić, ali ističe da je slučaj oduzimanja mandata i isključenje Dušana Petrovića iz stranke moglo da se reši uz više strpljenja i debate.

Komentarišući susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice privremenih institucija na Kosmetu Atifete Jahjage simboličan gest koji sadržajno nije doneo ništa novo.

"Svako je ostao na svojim pozicijama, ali sama činjenica da su se sreli dovoljno govori u kom smeru se kreću dalji odnosi, odnosno ka potpunoj normalizaciji odnosa što i jeste korak bliže našem uključenju u Evropsku uniju", objašnjava Mićunović.

Saglasio se sa ocenom američkih analitičara da je susret Nikolića sa Jahjagom pokazuje želju predsednika Srbije da država postane član EU.

2024 © - Vesti online