Petak 08.02.2013.
11:46
Srna

Sramota: Srbima južno od Ibra utrostručeni računi za struju


Srbi protestvovali protiv nerealnih zahteva Kosovske energetske korporacije
 

"Upozoravamo vas da odete do najbliže ekspoziture KEK-a i sklopite Ugovor o otplati duga", navodi se u upozorenju, kojim se potrošačima preti da će, ukoliko ne sklope sporazum, biti isključeni i predati u nadležnost sudu. Na računima koji se redovno dostavljaju, Srbi, prema zvaničnoj evidenciji, treba da plaćaju dug koji dostiže sumu od 3.500 do 15.000 evra.

Samoopredeljenje: KEK je kriminalna grupacija

Čak i albanski pokret "Samoopredjeljenje" upozorava da je Bord direktora KEK-a "kriminalna grupacija koja se bogati na račun građana".

"Upozoravali smo na nesagledive posledice kriminala u KEK-u. Visoki računi za januar potvrda su da se bord te agencije bogati na račun građana i sirotinje. Utrostručili su iznose računa za januar iako na Kosovu više od 60 punoletnih građana ne radi niti ima sredstava za golu egzistenciju", navode lideri "Samoopredjeljenja".

U okviru tehničkih pregovora o elektroenergetici, kosovska strana je zatražila da Srbija preuzme otplatu starog duga, dok srpska delegacija, kako je to nedavno izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, smatra da "struja mora da se plaća i da je Srbija spremna da otpiše deo duga.

Iznosi duga su, prema opštem uverenju preostalih Srba, "naštimovani", jer albanska domaćinstva u računima nemaju klauzulu "stari dug", pošto im je KEK, dan posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, oprostio dugovanja.

"Ovo je novi udarac Srbima. Ne znam šta je motiv, ali verujem da se KEK koristi situacijom da predupredi tehničke pregovore u vezi sa energetikom između Beograda i Prištine i nametne kao jedno od pitanja izmirenje dugova", kaže za Srnu Ilija Stevanović iz Gračanice.

Srbi smatraju da je KEK smišljeno dao ultimatum da bi državu Srbiju naterao da preuzme obavezu da u okviru "prebijanja" duga plati fiktivne iznose - u suprotnom srpska domaćinstva južno od Ibra trpeće nesagledive posledice.

"Ovo je posledica najave da će srpskim domaćinstvima na severu Kosova biti oprošten deo duga. KEK-u i kosovskim institucijama preostalo je da se namire uterivanjem nepostojećih astronomskih iznosa", kaže Milorad Stolić, takođe, iz Gračanice, stavljajući na uvid račun u iznosu od 7.238,45 evra na ime starog duga.

Poslanik u Privremenom kosovskom parlamentu Goran Marinković, uz ocenu da Srbi južno od Ibra plaćaju cenu i trpe posledice briselskih dogovora, kaže da je zvanično zatražio da se iz računa ukloni kolona "stari dug" i povuče upozorenje koje je KEK dostavio srpskim potrošačima.

"Niko iz KEK-a, a ni sam ministar za energetiku u Privremenoj vladi Kosova nije znao šta da odgovori. Uredbom o formiranju KEK-a jasno je rečeno da ta kompanija počinje od salda nula i bez dugova nastalih pre njenog formiranja", kaže Marinković, koji napominje da je vrlo izvesno da će hiljade sprskih domaćinstava ostati u mraku ukoliko se ne stavi van snage odluka o obaveznom izmirenju starog duga.

Uz preporuku pregovaračkim timovima Beograda i Prištine da sagledaju posledice nerazumljive Odluke KEK-a, Marinković upozorava da će posledice najviše trpeti seoska domaćinstva i socijalno ugrožene kategorija, te da više od 80 odsto srpskih domaćinstava nema mogućnosti da plati račune u kojima se navodi "od oka" ispisan iznos starog duga.

2024 © - Vesti online