Petak 08.02.2013.
10:11
Danas

"Čestitam Nikoliću i Jahjagi na hrabrosti"

Podržava dijalog Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou: Mihael Špindeleger, šef diplomatije Austrije

Šta treba da bude postignuto u narednoj rundi dijaloga premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, zakazanoj za sledeću sedmicu?

"Koliko znam, ključno pitanje koje će biti na dnevnom redu odnosi se na situaciju na severu Kosova. Važno je ostvariti opipljive rezultate u tom domenu".

Očekujete li pozitivan izveštaj Evropske komisije o Srbiji, koji treba da bude objavljen u aprilu, a što predstavlja preduslov za početak pregovora o pridruživanju EU?

"Duboko verujem u to. Ipak, nije do mene već do Srbije, koja mora da nastavi postojeće napore u reformskom procesu i dijalogu s Prištinom, kako bi dobila pozitivan izveštaj. Naredna dva meseca biće odlučujuća i znam da su srpske vlasti potpuno posvećene tome da iskoriste navedeni period da bi ostvarile svoj evropski cilj".


Prema vašem mišljenju, da li će aktuelna ekonomska kriza i događaji u pojedinim državama članicama EU, uključujući predstojeće izbore u Nemačkoj, usporiti proces proširenja Unije?

"Aktuelni izazovi koji postoje u EU možda neće olakšati ispunjenje takvog zadatka, ali postoji jasna i više puta ponovljena posvećenost Unije da primi sve države Zapadnog Balkana čim one budu spremne. Sprovođenjem daljih reformi i nastavkom dijaloga s Prištinom Vlada Srbije može da kreira činjenice koje svaka država članica EU, bez obzira na predstojeće izbore u Nemačkoj, teško da će biti u stanju da ignoriše. U svakom slučaju, uveravam vas da ću učiniti sve da se postaram da srpske reforme i napori u vezi s dijalogom s Prištinom budu nagrađeni".

2024 © - Vesti online