Četvrtak 07.02.2013.
12:28
Beta, Glas Amerike

Dačić: Bilateralni odnosi sa SAD jedan od prioriteta

SAD podržava Vladu Srbije u nastavku dijaloga sa Prištinom: Ivica Dačić
 

Dačić je u intervjuu za Glas Amerike rekao da SAD podržavaju Vladu Srbije kada je reč o EU i da mu je to jasno rečeno u Kongresu, kao i da podržavaju Vladu Srbije u dijalogu sa Prištinom.

"Mi se trudimo svih ovih godina, a naročito od kada je formirana nova Vlada Srbije, da postavimo neke nove polazne osnove za naše odnose", rekao je Dačić, koji u SAD ima više odvojenih susreta sa američkim zvaničnicima i gde prisustvuje Molitvenom doručku.

Dačić i direktor FBI o unapređenju saradnje

Robert Miler i Ivica Dačić u Vašingtonu

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor američkog FBI Robert Miler razgovarali su u Vašingtonu o unapređenju saradnje i razmotrili mogućnost da FBI ima svog predstavnika u Beogradu, saopštila je vlada.

 

Kako se dodaje, dogovorena je saradnja u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i razmatrane mogućnosti da FBI ima svog predstavnika u Beogradu kako bi se unapredila saradnja u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

 

"Dogovoreno je da se ubrza i operativna razmena podataka, jer FBI smatra da je Beograd regionalni lider u borbi protiv kriminala. Vlada Srbije je spremna na saradnju sa FBI u suzbijanju svih vidova kriminala, terorizma, trgovine ljudima, narkoticima i oružjem.


Saradnja srpske policije sa FBI doprineće i poboljšanju političkih odnosa Srbije i SAD", istakao je premijer Dačić. Kako se navodi u saopštenju, direktor FBI izrazio je zahvalnost policiji i bezbednosnim službama Srbije na pomoći, naročito u borbi
protiv terorizma. On je istakao da je FBI od srpske policije dobio najkvalitetnije informacije o islamskom ekstremizmu, posebno prilikom napada na ambasadu SAD u Sarajevu.

 

Dogovoreno je da se nastavi pomoć u obuci kadrova iz Srbije, na Akademiji FBI, i na specijalističkim antiterorističkim kursevima, na programima obuke za spasavanje i oslobađanje talaca, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

"Bez obzira što postoje pitanja u pogledu kojh se ne slažemo i bez obzira što su neka od tih pitanja izuzetno važna za naše nacionalne i državne interese, mislim da moramo da prevaziđemo situaciju koju smo imali proteklih nekoliko decenija, a to je da se stavovi Amerike, kao jedne od najznačajnijih i najuticajnijih zemalja sveta, direktno
suprostavljaju našim nacionalnim i državnim interesima", rekao je
Dačić.

Premijer je naveo da je politika Srbije pre svega usmerena ka ulasku u EU, ka rešavanju svih otvorenih pitanja dijalogom, kao što je to slučaj s Prištinom, ka unapredenju regionalnog mira i stabilnosti i ka otvaranju zemlje za strane investicije.

"Znači, mislim da smo pronašli neke zajedničke interese", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da mu u SAD još predstoje susreti sa zamenikomdržavnog sekretara Vilijamom Bernsom i direktorkom američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) Mišel Lenhart.

2024 © - Vesti online