Četvrtak 07.02.2013.
10:05
Beta

NATO pomaže u stvaranju Vojske Kosova

NATO ostaje na KiM kao garancija mira i stabilnosti i pružanja pomoći u osposobljavanju i transformaciji Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova: Jahjaga i Rasmunsen
 

Jahjaga i Rasmunsen razgovarali su o aktuelnoj situaciji na Kosovu i istakli značaj stabilnosti i mira u regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju kabineta predsednice Kosova.

Rasmusen je, takođe, ocenio značaj procesa dijaloga između premijera Kosova i Srbije, pod posredstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, i podržao usvajanje održivih sporazuma i rešenja za prevazilaženje problema. On je podvukao značaj integracije srpske zajednice u institucije Kosova, stvaranje

potrebnih uslova za ekonomski napredak i istakao značaj rasformiranja paralelnih struktura na severu Kosova.

Jahjaga je zahvalila Rasmusenu za veliki doprinos koji Kfor daje kao garant mira i bezbednosti, ne samo na Kosovu već i u celom regionu. Ona je takođe zahvalila Kforu i NATO za podršku Bezbednosnim snagama Kosova i postizanju evropskih standarda i koordinaciju sa NATO.

Jahjaga je kazala da snažno podržava dijalog koji vode premijeri Kosova i Srbije jer je to jedini način i put za normalizaciju odnosa. Ona je, takođe, izrazila opredeljenje institucija i kosovskog društva za integraciju u evroatlantske strukture, kroz ostvarivanje ugovornih odnosa i učešće Kosova u programu Partnerstvo za mir. 

2024 © - Vesti online