Sreda 28.10.2009.
14:04
Vestionline

Bivši nacista na suđenju u Nemačkoj

Razni zločinac Hajnrih Bere (88)

Bere, koji je mešovitog, nemačko-holandskog porekla, priznao je pomenuta ubistva još dok se nalazio u zarobljeništvu u Holandiji posle rata, ali je uspeo da pobegne pre suđenja i prebegne u Nemačku. Holanđani su ga 1949, u odsustvu, osudili na smrt, ali je ta kazna kasnije preinačena u doživotni zatvor. Početkom 80-ih godina prošlog veka Holandija je od Nemačke tražila Bereovo izručenje, ali su Nemci to odbili.


Optužnica je zato podignuta u Nemačkoj prošle godine, ali je sud u Ahenu procenio da Bere nije sposoban za suđenje. Viši sud u Kelnu je preinačio tu odluku u julu ove godine, pa je ratnom zločincu počelo suđenje u Ahenu.

Bere je optužen za ubistvo tri čoveka: Frica Biknesa, hemičara i oca dvanaestoro dece, prodavca bicikala Teun de Grota, koji je pomagao u sakrivanju Jevreja i Fransa Kustersa, člana holandskog pokreta otpora.


U intervjuima koje je davao medijima tokom proteklih decenija, Hajnrih Bere je takođe priznao ubistva: "Da, otarasio sam ih se. To nije bilo tako teško. Treba samo da savijete prst. Mi smo tada mislili da ubijamo teroriste. Verovali smo da radimo pravu stvar."

2024 © - Vesti online