Četvrtak 07.02.2013.
01:47
Beta

"Nezavisno Kosovo je sused Srbiji"

Prvi zvaničan susret Jahjage i Nikolića
 

"Atmosfera tokom sastanka, koji je trajao nešto više od dvadeset minuta, je bila konstruktivna. Pružili smo opštu podršku procesu normalizacije odnosa između dve zemlje, koja daje značajan doprinos miru i stabilnosti... Ja sam se susrela sa liderima svih zemalja regiona. Posle ovog sastanka, ostaje samo sastanak sa predsednikom BiH. Ovo je bio susret sa predsednikom susedne države i deo mojih diplomatskih aktivnosti", kazala je Jahjaga.

Konstruktivan sastanak

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga privrženi su nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton i dodala da su razgovori u Briselu bili "otvoreni i konstruktivni".

 

Na zajedničkom sastanku sa Nikolićem i Jahjagom, koji je usledio pošto se Eštonova odvojeno sastala sa njima, razgovaralo se, prema njenim rečima, o tekućem dijalogu premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija. Kako je ocenila, taj dijalog je već doveo do značajnih dostignića zahvaljujući kosntruktivnom pristupu obe strane.

 

"Sada se bavimo pitanjem severa Kosova, i predstojeće sedmice biće kritične", saopštila je Ketrin Ešton.

 

Visoka predstavnica je izjavila da je iznova podržala evropsku perspektivu kako Srbije tako i Kosova i pozvala obe strane da nastave sa naporima koji su neophodni za dalji napredak u pravu članstva u Evropskoj uniji, u skladu sa zaključcima Saveta Evropske unije iz decembra 2012. godine.

Jahjaga je rekla da je pružena snažna podrška dijalogu koji vode premijeri Kosova i Srbije, koji za cilj ima normalizaciju odnosa i rešenje problema sa kojima se susreću građani. Kosovska predsednica je ocenila da razgovori doprinose dobrosusedskim odnosima. Jahjaga je rekla da je imala mnogobrojne susrete sa zvaničnicima EU, NATO i predstavnicima SAD i na tim sastancima je ocenjeno da je Kosovo postiglo izuzetan napredak u ispunjavanju uslova za evropske integracije.

Upitana ko je najveći dobitnik susreta sa predsednikom Nikolićem, Jahjaga je rekla da su dobitnici "naše dve zemlje, region i mir i stabilnost, ne samo u našim zemljama već i šire".

"Razgovori između predstavnika dve zemlje su jedini način za rešenje svih problema u odnosima između dve zemlje", rekla je Jahjaga.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je susret predsednika Srbije i Kosova, Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage i ocenio da on predstavlja korak napred u normalizaciji odnosa dve strane.

.

"Smatram da je visoko-politički dijalog koji vode premijeri Srbije i Kosova ovim ojačan i da mu je dat snažan podstrek. Srbija i Kosovo su upućeni na regionalnu, ekonomsku i političku saradnju ne zato što EU to zahteva, već zato što je to u najboljem interesu svih građana i ekonomije, a naročito srpske zajednice na Kosovu", rekao je Kacin.

Izvestilac EP je dodao da normalizacija odnosa sa Prištinom ostaje prioritetan kriterijum na kojem Srbija treba da radi kako bi obezbedila datum za početak pregovora sa EU.

2024 © - Vesti online