Sreda 06.02.2013.
20:33
Beta

"Ispaljene granate došle iz pravca položaja i Armije BiH i VRS"

Ratko Mladić
 


General Mladić, tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem, 1992-95. U optužnici se navodi da su tri granate koje su 22. januara 1994. u sarajevskom naselju Alipašino polje ubile šestoro, a ranile petoro dece, bile ispaljene sa položaja VRS.


Na sugestiju Mladićevog branioca Branka Lukića, Sabljica je potvrdio da je Unprofor utvrdio da je prva granata bila ispaljena sa teritorije pod kontrolom Armije BiH. Kazao je i da je pravac doleta granate koji su odredile međunarodne snage poklapao sa njegovim nalazom, ali da su u istom pravcu bili i položaji VRS.


Svedok je ponovio da nije moglo biti balistički utvrđeno tačno mesto sa kojeg su granate bile ispaljene, niti koja je strana to uradila.


Mladićev advokat svedoka je ispitivao i o istrazi o eksploziji tri granate u Livanjskoj ulici na Koševskom brdu, koje su 8. novembra 1994, ubile troje civila, od kojih su dvoje bili maloletni brat i sestra.


Sabljica je potvrdio da je Unprofor i u tom slučaju utvrdio da je prva granata doletela s položaja ABiH, naglašavajući, međutim, da su "plavi šlemovi" koristili pogrešne tablice za izračunavanje daljine s koje su projektili ispaljeni.


Na sugestiju branioca Lukića da je zbog toga došlo do "sukoba" bosanskih i međunarodnih istražitelja, svedok je rekao da je bilo "razlike u mišljenjima", ali da su njegov i nalaz Unprofora o pravcu iz kojeg je granata doletela bili identični.


Sabljica je posvedočio i da ekipa MUP BiH, koju je predvodio Dragan Mioković, nije dobro odredila pravac iz kojeg je doletela jedna od granata. "Morate o tome njega da pitate", kazao je svedok.


Nakon što mu je Mladićev advokat citirao dva izveštaja MUP BiH u kojem su navedena dva različita pravca i ugla doleta istih granata, Sabljica je prokomentarisao da nijedan od tih nalaza nije balistički i da "nisu relevantni za određivanje pravca".


Mioković je, svedočeći ranije na suđenju Karadžiću, izjavio da je istragom koju je on bio sproveo utvrđeno da su sve tri granate doletele sa položaja VRS.


Tokom unakrsnog ispitivanja, Sabljica je potvrdio i da su istražitelji sve napade na građane i tramvaje iz pešadijskog oružja u centru Sarajeva nazivali "snajperisanjem", budući da su se događali na ulici zvanoj "Snajperska avenija".


Ponovio je, međutim, da su pretpostavke istražitelja potvrđene posle rata kada su u soliterima na Grbavici pronašli snajperska gnezda VRS.

2024 © - Vesti online