Četvrtak 07.02.2013.
08:00
B92

Putevima Tesle kroz Evropu

Jedan od najvećih naučniika svih vremena Nikola Tesla
 

Iako je u Srbiji Tesla proveo samo jedan dan svog života, taj jedan dan ostavio je ogroman trag na razvoj Srbije. Oduševljen Teslinim izumima, i vođen njima, Đorđe Stanojević je elektrificirao Srbiju.

Bio je Stanojević jedan od ključnih naučnika s kraja 19. i početka 20. veka, fizičar, astronom, meteorolog, profesor fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu.

Hidroelektrana "Pod gradom“ na Đetini, koju je on konstruisao prema Teslinim principima polifaznih struja, izgrađena je samo četiri godine nakon Tesline na Nijagari.

"Pored hleba i vode, električna energija će postati svakodnevna potreba“, govorio je profesor Đorđe Stanojević, ponet Teslinim naučnim teorijama, i ubeđujući malu i siromašnu Srbiju da krene u neverovatan poduhvat.

Ruta Putevima Tesle i Stanojevića, koju je osmislio Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, obuhvata: Muzej Nikole Tesle, Muzej nauke i tehnike, putanju kojom se kretao Tesla 1892. godine kada je posetio Beograd, zatim Negotin kao rodni grad đorđa Stanojevića, kao i deset starih hidroelektrana EPS-a, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Ova ruta promoviše industrijsko nasleđe Srbije i obnovljive izvore energije, omogućava razvoj raznih vrsta turizma: kulturnog, obrazovnog, seoskog, avanturističkog... Takođe, ona ima veliki potencijal da, povezivanjem sa Hrvatskom, Mađarskom i drugim evropskim zemljama u kojima je Tesla živeo i radio, preraste u značajan međunarodni put kulture Putevima Tesle kroz Evropu.

2024 © - Vesti online