Petak 12.02.2010.
23:04
Vestionline

Preminuo usled trovanja pečurkama

 Opasna i otrovna: Zelena pupavka
 

Zaječarac M.J. (51) preminuo je u petak uveče na VMA od posledica trovanja gljivom zelenom pupavkom, izjavila je načelnica Klinike za urgentnu i kliničku toksikologiju VMA Slavica Vučinić.


Prema njenim rečima, pacijent je na VMA primljen u sredu uveče, 72 časa nakon što je osetio prve simptome trovanja.


Vučinićeva je objasnila da je optimalan period za primenu mera protiv trovanja 48 sati, kada se daju veće doze aktivnog uglja i penicilina, a ukoliko se u tom periodu ne primi terapija izgledi za preživljavanje su neuporedivo manji.


"Preminuli M.J. je jeo ovu gljivu, koja inače spada u najtoksičnije vrste, u nedelju, a prve simptome je osetio već posle šest časova", rekla je ona.

Načelnik infektivnog odeljenja zaječarske bolnice izjavio je ranije u petak da su supruga (47) i sin (21) preminulog zadržani na zaječarskom infektivnom odeljenju, ali da je njihovo zdravstveno stanje stabilno.


On je rekao je da je tročlana porodica konzumirala pečurke koje je jedan od ukućana ubrao prošle jeseni.

"Zbog otkazivanja funkcije bubrega, J.M. (51) je hitno upućen u Centar za toksikologiju VMA u Beogradu, dok su njegova supruga LJ.M. (47) i sin A.M. (21) smešteni na Infektivnom odeljenju zaječarskog Zdravstvenog centra", rekao je doktor.

2024 © - Vesti online