Utorak 05.02.2013.
18:25
Beta

Kina: Uhapšena zbog nelegalnog bogaćenja

Ako živite u kini, nije pametno da pokušavate da prevarite državu

Gong Ajaj, bivša zamenica šefa državne Šenmu poljoprivredne komercijalne banke u gradu Julin, pritvorena je juče zbog krivotvorenja dokumenata i vladinih pečata.

Ona je, kako je objavio prošlog meseca portal uzbunjivača, pomoću lažnih isprava u Pekingu došla do više od 20 nekretnina vrednih oko milijardu juana (160 miliona dolara).

Gong Ajaj je osumnjičena da je zloupotrebila ovlašćenja dajući zajam rudarskim kompanijama pri čemu je zauzvrat dobijala gotovinu ili akcije koje je kasnije koristila za kupovinu nekretnina. Lažnim ispravama je prikrila profit i poslovne aktivnosti, ali i zaobišla ropise koji ograničavaju kupovinu kuća i stanova u Pekingu.

Pored Gong Ajaj u pritvoru je još najmanje sedam osoba, među kojima su četiri policajca, zbog sumnje da su joj pomagali da napravi lažne isprave. Kasnije je otkriveno da je posedovala još nelegalno stečene imovine u Pekingu i drugim kineskim gradovima.

Istragom je ustanovljeno da je Gong Ajaj podnela ostavku u banci u junu 2012. godine posle čega se bavila porodičnim biznisom. Njena ostavka je odobrena 2. janaura.

2024 © - Vesti online