Sreda 06.02.2013.
08:00
Kurir

Šta pomaže kad je nos zapušen

"Otpušite" se uz pomoć naših saveta
 

Ljuta hrana je brzo rešenje

Ren, čili papričice, pikantna variva i supe začinjene biberom najbrže su rešenje za otvaranje disajnih puteva, posebno ako ih jedete vruće. Hemijsko jedinjenje kapsaicin, koje se nalazi u ljutoj hrani, podstaći će odčepljavanje, a najbolje je to primenjivati uveče kako ne biste imali problema s nosem tokom noći. Može vam pomoći i luk. Treba ga naseckati i pomirisati, a on će, osim obaveznih suza, podstaći i curenje nosa. Sličan efekat imaće i crni kim, čije semenke treba izdrobiti i zamotati u gazu, a zatim staviti blizu nozdrva i duboko udahnuti. Računajte na to da će, osim curenja nosa, doći i do blagog peckanja, koje prati oslobađanje nosnih puteva.

Terapija parom

Prokuvajte vodu i stavite u široku posudu, pa dodajte dve do tri kapi ulja eukaliptusa. Možete koristiti i kesice čaja od nane ili kamilice. Prekrijte glavu velikim peškirom, zatvorite oči i nežno udišite paru koliko god možete da izdržite.

Podizanje glave pomaže

Ako i dalje osećate simptome zapušenog nosa tokom noći, postavite više jastuka ispod glave. Ukoliko je glava povišena u odnosu na srce, manje su šanse da će se nosni putevi zapušiti, a sluz će lakše isticati.


Ispiranje nosa

Za rastvor za ispiranje nosa potrebna vam je destilovana voda, morska so, soda bikarbona i pumpica za nos ili plastična injekcija. Pomešajte pola kašičice soli sa dve šoljice mlake vode i prstohvatom sode bikarbone. Rastvor stavite u injekciju i njom isperite nos iznad umivaonika. Nakon ispiranja polako izduvajte nos.

Šta nikako ne smete da radite:

♦ Izbegavajte povlačenje sluzi nazad u nos
♦ Izbegavajte alkohol i cigarete jer oni pogoršavaju problem
Ne forsirajte jako duvanje nosa jer to izaziva veće začepljenje, a i stradaju sinusi
♦ Ne uzimajte nikakve tablete ako vam samo curi nos
♦ Ne preterujte s kapima za nos

2024 © - Vesti online