Utorak 05.02.2013.
14:48
Večernji, Vestionline

VIDEO: Ovako nastaju misli

Istraživači su genetski modifikovali ribe zebrice kako bi neuroni u delu mozga zaduženom za vid svetlili zelenom svetlošću u trenutku kad se aktiviraju
 

Do sada je bilo moguće moždanu aktivnost pratiti prema procenjenim uzorcima MRI skenova kako bi se utvrdilo kad se određeni delovi mozga "pale" i "gase" , ali u novom je istraživanju prvi put je primenjena tehnika pri kojoj se snima svaka stanica koja se na bilo koji način pokreće, prenosi britanski Telegraph.

"U budućnosti ćemo moći da objasnimo ponašanje životinje, uključujući učenje, pamćenje, strah, radost, ljutnju, a sve bazirano na posebnim kombinacijama aktivnosti neurona. Osim toga, ovo bi otkriće moglo skratiti proces razvijanja novih psihijatrijskih lekova" , rekao je Koići Kavakami iz japanskog Nacionalnog instituta za genetiku.

Istraživači su genetski modifikovali ribe zebrice kako bi neuroni u delu mozga zaduženom za vid svetlili zelenom svetlošću u trenutku kad se aktiviraju. Ova vrsta riba u ranom stadijumu razvoja ima prozirno telo što znači da se aktivnost njihovih moždanih ćelija mogla snimiti.

Ribe su snimane gledajući pokretnu tačku na ekranu, a potom kako posmatraju sićušni organizam koji bi inače pojele. Snimane su i u slobodnom kretanju u blizini potencijalne hrane (kako bi se aktivnost mozga snimila iu sasvim prirodnim uslovima za njegov rad ). Na taj je način otkriveno koje su mreže moždanih ćelija bile aktivne u trenutku vrebanja plena, kretanja prema njemu i odluke da ga se uhvati.

2024 © - Vesti online