Ponedeljak 04.02.2013.
14:02
Večernje novosti

SPC brani imovinu od Šiptara, Crnogoraca i - Srba

Visoki Dečani: Pravna bitka se već duže vreme vodi i oko imanja ovog manastira
 

Dobra SPC poslednjih dana posebno su na udaru privremenih vlasti južne pokrajine. Univerzitet u Prištini je tužio Crkvu za uzurpaciju oko četira hektara zemljišta za izgradnju Hrama Svetog Nikole u ovom gradu. Od suda univerzitet je zatražio da SPC naloži da vrati ovu imovinu, iako se ovaj prostor u zemljišnim knjigama vodi na Crkvu.


Pravna bitka već duže vreme vodi se i oko imanja manastira Visoki Dečani. Lokalnim Albancima trn je u oku odluka sudskih vlasti iz Prištine, koja je potvrdila imovinska prava ove svetinje na 20 hektara zemljišta u Dečanima.
 

Država duguje i ostalima

Na sporo vraćanje oduzete imovine žale se i sve ostale verske zajednice u Srbiji. Muslimanima nije vraćeno gotovo ništa sa spiska potraživanja, a i Jevrejska zajednica zahteva veliki broj objekata. Rimokatoličkoj crkvi 2012. godine vraćene su tapije na svega 136 hekatara zemljišta i oko 5.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

- Reč je o zemlji koju manastir koristi od 1997. godine, a koja je bila u vlasništvu Crkve do 1946. i nacionalizaciji koju je sproveo komunistički režim kada je manastiru oduzeto 700 hektara zemlje - objašnjeno nam je u Eparhiji raško-prizrenskoj SPC.


Crkvena imovina predmet je spora i u Crnoj Gori, gde se u delu vlasti poteže u kontekstu osporavanja pravnog statusa Mitropolije crnogorsko-primorske.


Zabeleženo je proteklih godina i niz napada i uzurpacija hramova, posebno u Katunskoj nahiji. U ovoj državi ne postoji čak ni zakon o vraćanju oduzete imovine posle Drugog svetskog rata.


Proces vraćanja crkvenih dobara sporo se odvija i u Srbiji. Prema podacima Agencije za restituciju, država je do danas vratila tek 43 posto oduzete imovine.


U ruke starih vlasnika tokom prošle godine najviše je dospelo zemlje - 1.687 hektara. SPC ponovo gazduje i nad oko 3.000 kvadrata poslovnih i stambenih objekata.

2024 © - Vesti online