Ponedeljak 04.02.2013.
13:09
Politika

Niš: Đaci dolaze naoružani u školu

Nošenje oružja u školu pravdaju potrebom da se zaštite
 

Brojne akcije u poslednjih godinu dana u Nišu otkrile su mnogo toga što navodi na zaključak da je stanje alarmantno. Izvršioci prekršaja, ali i krivičnih dela, sve su mlađi, a što je posebno zanimljivo među akterima teškim incidenata i nemilih događaja sve je više devojčica, kaže Bratislav Timotijević, načelnik Službe za suzbijanje maloletničke delinkvencije PU Niš.

On je rekao da je niška policija u prethodnom periodu sprovela na desetine kontrola.

"U našim akcijama realizovanim u školama, ugostiteljskim i sličnim objektima u blizini obrazovnih ustanova, kada su proveravane osobe školskog uzrasta, utvrđeno je da veliki broj mladih dolazi na nastavu naoružan. Kod maloletnih lica nijednom nismo pronašli vatreno oružje, ali smo zato zaplenili veliki broj noževa, bodeže druge vrste, takozvane boksere, bejzbol palice ili slične predmete koji se koriste za tuče i obračune s vršnjacima. Svi kod kojih smo pronašli ono što se svakako ne nosi u školu pravdali su se da su tako opremljeni da bi se zaštitili od eventualnih napada", rekao je Timotijević.

On je naglasio i da su izvršioci prekršaja sve mlađi.

"Iz godine u godinu smanjuje se starosna granica i sve je više mladih koji krivično još nisu odgovorni, odnosno mlađi su od 14 godina, kada ne odgovaraju pred zakonom. To je dosta upozoravajuće jer, poznato je, u takvim slučajevima odgovornost prelazi na roditelje, što automatski ukazuje na neophodnost da se u rešavanje problema, kakvi su maloletnička delinkvencija i vršnjačko nasilje, moraju pored policije i obrazovnih insistucija uključe i porodice. Nažalost, u porodicama, kao ključnom faktoru u vaspitanju, najčešće i ne znaju da su njihova deca sklona kriminalu i izvršenju prekršaja. Iz tog razloga stalno, preko škola i školskih odbora, apelujemo na roditelje da decu ne prepuštaju ulici, ali i da više računa povedu o tome kako se mladi naraštaj vaspitava", objašnjava Timotijević.

Prema njegovim rečima, najzanimljiviji deo izveštaja odnosi se na učešće devojčica u izvršenju prekršaja ili krivičnog dela.

"Doskora je odnos između devojčica i dečaka, koji su skloni prema nasilju ili delinkvenciji, bio jedan prema četiri, odnosno od pet izvršilaca dela bila su četiri dečaka i jedna devojčica. Danas je to, međutim, među maloletnim osobama drugačije: od pet (ne)dela tri izvrše dečaci, a dve devojčice. Posebno je zanimljivo da je pored većeg broja prekršaja u kojem učestvuju, sve više devojčica i u izvršenju krivičnih dela. Definitivno će se, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, devojčice između 12 i 18 godina izjednačiti po broju izvršenih dela sa svojim vršnjacima", rekao je Timotijević za "Politiku".

2024 © - Vesti online