Utorak 05.02.2013.
01:05
Đ. BAROVIĆ, B. ĐOKIĆ - Vesti

Premijera nasankala policija?

Premijer se okliznuo o bananu: Ivica Dačić tvrdi da nije unao za lik i delo Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana

Međutim, Dačić je optužio srpsku policiju da ga nije obavestila da je reč o mafijašu, ocenivši hajku protiv njega kao pokušaj diskreditacije Vlade Srbije. Ovim Dačićevim priznanjem faktički je završeno višenedeljno nagađanje srpskih medija koji se to ministar prethodne vlade susretao sa članovima Šarićevog klana, ali i otvoreno sasvim novo pitanje: da li je moguće da ministar policije i tadašnji zamenik premijera nije znao s kim se susreće?

U nedavnom intervjuu, bivši koordinator tajnih službi Miodrag Rakić (potpredsednik DS-a) obelodanio je da "ima dokaze o kontaktima nekih vladinih zvaničnika sa Šarićevim narko-klanom". Neki mediji iz toga su zaključili da se radi o orkestriranom napadu demokrata i naprednjaka na lidera SPS-a.


Na vanrednoj konferenciji za novinare u sedištu SPS-a, Dačić je sve demantovao i kao ključni dokaz pokazao takozvanu Belu knjigu MUP-a Srbije o organizovanom kriminalu u Srbiji iz 2008. u kojoj se Radulović uopšte ne pominje.

Zatvor za svakog ko je kriv

Dačić je kazao da nije počinio nijedno krivično delo i ponovio da svako ko je sarađivao s kriminalcima i ko je počinio neko krivično delo treba da bude uhapšen i da će to biti slučaj i s ljudima iz njegovog okruženja i s ljudima s kojima se on sastajao, samo ako za to postoje dokazi.
"Svako ko je kriv ići će u zatvor, pa možda i oni koji hoće ovakvim kampanjama da prekinu borbu protiv kriminala i korupcije", rekao je Dačić.

"U ovoj knjizi koja je državna tajna, na 13. strani je navedeno da kriminalna grupa Darka Šarića ima 29 članova, da se bavi najtežim kriminalnim delima, ali među tim imenima nema Radulovića. Zašto nisam upozoren i ko kontraobaveštajno štiti državne funkcionere? Ko se igrao s mojim autoritetom i autoritetom funkcije ministra unutrašnjih poslova?", upitao je Dačić i objasnio da je Bela knjiga objavljena u decembru, a Radulović se pratio od novembra 2008. godine.


"Ko je o tome trebalo da me informiše, policija ili neko drugi? Zar ja treba bolje da znam od policije ko je pripadnik neke kriminalne grupe? Da neko to radi, ne bi se desila ni skrivena kamera", rekao je Dačić, aludirajući na poslednji skandal kada je bio akter skrivene kamere u kojoj je "odolevao čarima cica-mace".

Aleksandar Radić

Politički analitičar Aleksandar Radić ocenio je Dačićevo priznanje da se video sa jednim od šefova narko-kartela ujedno i kao priznanje da zapravo nije imao punu kontrolu nad resorom kojim je upravljao.


"Dačić je praktično optužio samog sebe kad je priznao da od policije nije dobijao informacije o kriminalcima. Takva situacija je postojala tada, ali postoji i danas, naravno u drugačijim okolnostima", kazao je Radić. On je dodao da su aktuelna dešavanja dokaz da unutar vladajuće koalicije u Srbiji "besni veliki rat oko kontrole nad policijom".

U pripremi nova hapšenja

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da još nije završen rad na "slučaju Šarić", kao i da zbog budućih akcija neće saopštavati pojedinosti.
"Tužilaštvo i nakon podizanja 12 optužnica nastavlja da istražuje i druge aktivnosti ove kriminalne organizacije, pogotovo one koje mogu dovesti do lociranja i hapšenja njenih pripadnika koji su u bekstvu", kazao je Radisavljević.

- Očigledno je da Vučić želi da uspostavi punu kontrolu nad bezbednosnim aparatom, i civilnim i vojnim - rekao je Radić.


Još uvek aktuelni direktor policije Milorad Veljović odbio je da komentariše optužbe da policija nije obavestila premijera ko je Miša Amerika.

"Ne želim da komentarišem uopšte ništa. Ni vezano za ovo, niti bilo šta", kazao je Veljović.


Jedan od najpoznatijih srpskih kriminologa i dugogodišnji direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Dobrivoje Radovanović, kaže za "Vesti" da nema nijednog razloga da ne veruje Dačiću da nije znao ko je Miša Amerika.


- Mnogo je interesantnije pitanje zašto je čitava priča krenula iz Kriminalističke policije kojoj to nigde u svetu nije zadatak. Plašim se da bi ovde mogla da bude posredi zloupotreba policije u političke svrhe, odnosno sukob oko toga ko će biti novi direktor policije - kaže Radovanović. On sumnja da je ključna tačka ove afere raspisivanje novih, vanrednih izbora u Srbiji.

Planirali otmicu sina

Ivica Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio i da ima informaciju da su "pre četiri ili pet godina" neke kriminalne grupe planirale otmicu njegovog sina koji je tada imao deset godina. Dačić nije želeo da iznese više detalja na ovu temu.

 

Skuterom na pratnju premijera

Na vozilo iz pratnje premijera Srbije Ivice Dačića prekjuče je u centru Beograda naleteo skuter. Nezgoda se desila na uglu ulica Kneza Miloša i Miloša Pocerca, kada je skuter udario u zadnji deo vozila iz premijerove pratnje.


U poplavu kontradiktornih informacija upletena je i britanska agencija Rojters koja je iz izvora "iz vrha SPS-a" objavila da ova stranka smatra kako iza kampanje protiv premijera stoji Srpska napredna stranka. Nekoliko sati kasnije Dačić je to demantovao tvrdnjom da sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem radi "u potpunom skladu".
"Ovo je napad na jedinstvo vlade i pokušaj određenih snaga da iznude vanredne izbore u trenutku kada vlada ima mnogo važnijih pitanja kojima treba da se bavi", rekao je Dačić.
 

Šarićev noćni klub u sedištu socijalista

Prve spekulacije o vezama SPS-a i Darka Šarića objavio je u svom izveštaju Centar za istraživačko novinarstvo. Prema informacijama do kojih su došli istraživači tog centra "Darko i Duško Šarić su verovatno bili vlasnici popularnog noćnog kluba Vanilla, smeštenog u sedištu SPS-a u centru Beograda".

 

Izdato u zakup: Klub Vanila u Beogradu
 

Poslovanje kluba nije postalo predmet istrage tokom akcije Balkanski ratnik, kada su pohapšeni članovi Šarićeve grupe, ali ni kada su menadžer Vanille i još jedan zaposleni uhvaćeni sa 20 kilograma heroina u garaži braće Šarić u Novom Beogradu.
Naime, kako objavljuje Centar za istraživačko novinarstvo, SPS je izdao u zakup noćni klub u samom sedištu stranke saradnicima braće Šarić. Zvaničnici ove partije kažu da nisu znali kako bi klubom mogli upravljati Šarići.


Ovaj popularni noćni klub godinama je bio stecište srpske i crnogorske estradne, političke i finansijske elite. Imali su posebno obezbeđenje i, kako piše u izveštaju, Šarićima je pružio priliku da se zabavljaju u društvu istaknutih ličnosti Srbije, a da se pri tome ne pribojavaju napada suparničkih grupa.


Svedočeći pred sudom 2007. godine, Duško Šarić je izjavio kako je vlasnik kluba Zoran Ćopić, biznismen iz BiH, koji je osuđen za pranje novca za Šariće, rekao tokom ispitivanja na sudu, da je vlasnik Vanille bio Darko Šarić. U izveštaju crnogorske policije, kako pišu istraživači Centra za istraživačko novinarstvo, u imovini Darka Šarića se takođe nalazi ovaj klub.

2024 © - Vesti online