Ponedeljak 04.02.2013.
07:43
Večernje novosti

"Srpska vojska sklona korupciji"

Rizik od korupcije u Vojsci Srbiji, pokazalo je istraživanje Transparensi internešenela
 

Srbija se, prema nalazima britanskog Transparensi internešenela, koji je ispitivao korupciju u sistemu odbrane u 82 zemlje sveta, našla u grupi država visokog rizika od ove društvene boljke.

Mada su uspostavljeni svi preduslovi za efikasnu civilnu kontrolu sektora odbrane, parlamentarni nadzor je mali, a aktivnost resornih odbora nedovoljna.

"Srbija je na sredini tabele sa ocenom D+, koja zapravo znači da je rizik od korupcije velik, da se čine napori da se on smanji, ali da se tome još ne pristupa na sistemski i sistematičan način ", kaže za Večernje novosti Radomir Cvetković iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koji je bio partner britanskim istraživačima u projektu.

Dimitrijević; Rizik raste sa siromaštvom

Visok rizik od korupcije u vojnom sektoru vojni analitičar i istoričar Bojan Dimitrijević objašnjava velikim svotama koje se obrću u namenskoj industriji i nabavkama opreme. On kaže da u tom pogledu nismo izuzetak, jer su afere potresale i većinu država u regionu i Evropi.

"Rizik od korupcije raste sa siromaštvom, posebno ako je veliki novac u igri. Da će neko u takvim uslovima pre primiti mito računaju i proizvođači opreme, koji čak kalkulišu procenat za korupciju. Takvim pojavama trebalo bi da se suprotstave državni organi u kojima bi sedeli kompetentni ljudi, koji ne zavise od promene vlasti", kaže Dimitrijević.

Najbolje kotirane su zemlje iz grupe A i njih ima najmanje - samo dve. U našoj grupi D+ je, od suseda, BiH, dok su ostalo mahom afričke zemlje. Ova grupa čini 18 odsto svih zemalja sa spiska. Ispred nas su Bugarska i Hrvatska, a iza nas Rusija i Kina. Najgore rangirane su zemlje Trećeg sveta u kojima besne nemiri.

Istraživanje je rađeno prošle godine, pa se svi podaci, praktično, odnose, na aktivnosti prethodne vlade. A spisak primedbi koje Transparensi internešenel ima na njihov rad je poduži. Recimo, formalno su budžeti odbrane dostupni javnosti, iako ne u detalje, ali je nadzor nad njima redak. Ministarstvo odbrane ima lovišta i nacionalne parkove za koje se veruje da godinama nisu bili predmet kontrole.

„Postoje dokazi o povremenim vezama organizovanog kriminala i njihovog osoblja,“ navodi se decidirano u izveštaju.

Istraživači, takođe, konstatuju da godišnje račune u sektoru bezbednosti, uključujući odbranu i tajne programe, kontroliše državni revizor, ali ti izveštaji nisu predmet skupštinske rasprave. U sistemu odbrane Srbije osam odsto budžeta odlazi na poverljive troškove, dok upravljanje i evidentiranje najrazličitijih materijalnih resursa kojima se raspolaže ostaje neuređeno.

Milan Mijalkovski, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaže da je korupciji izložen svaki segment društva, pa i sistem odbrane. On, međutim, smatra da je ovih zloupotreba u oružanim snagama manje nego u drugom sferama.

"Više pokazatelja proteklih godina ukazivalo je na potrebu da se i sistem odbrane nađe pod lupom državnih organa i javnosti.Problem je, između ostalog, i što tela koja se bave otkrivanjem i sprečavanjem korupcije i civilnom kontrolom vojske nemaju dovoljno stručnih i profesionalnih ljudi", kaže Mijalkovski.

Profesor napominje da bi bilo dobro i da skupštinski Odbor za odbranu formira tela, sastavljena od stručnjaka za pojedine oblasti, koji nisu političari, i koji bi se bavili svim aktuelnim pitanjima sistema odbrane.

2024 © - Vesti online