Nedelja 03.02.2013.
17:40
Beta

Jahjaga: Spremni smo da rešimo probleme iz prošlosti

"Institucije samoproklamovanog Kosova opredeljene su da animozitete iz prošlosti u odnosima sa Srbijom ne treba ostaviti mlađim generacijama, već ih treba sada rešavati"
 

Tokom razgovora sa zamenikom potpredsednika SAD Džozefom Bajdenom u Minhenu, gde učestvuje u radu međunarodne konferencije o bezbednosti, Jahjaga je izrazila zahvalnost SAD za pomoć koju su pružile i pružaju konsolidaciji države Kosovo i kosovskom društvu.

Ketrin Ešton pozvala Nikolića i Jahjagu u Brisel

"Republika Kosovo je učinila značajana napredak na putu evropskih integracija i sada pokazujemo dobru volju za normalizaciju odnosa sa Republikom Srbijom. Mi smo opredeljeni za taj proces, duboko ubeđeni da animozitete prošlosti ne ostavimo kao breme budućnim generacijama", rekla je Jahjaga, a saopšteno je iz njenog kabineta.

Zamenik predsednika SAD preneo je podršku za evropsku agendu Kosova, kao i dijalogu između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa između dve zemlje, ocenjujući sastanak Jahjage i Nikolića kao značajan doprinos tom procesu.

"Nezavisnost Kosova je završena stvar"

"Bajden je istakao da će SAD dati snažnu podršku Republici Kosovo u svim demokratskim procesima, ističhući da je nezavisnost Kosova završen proces i da Kosovo ima garantovan suverenitet i teritorijalni integritet", navodi se u saopštenju.

Jahjaga se u Minhenu susrela i sa ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom i tom prilikom izrazila zahvalnost za pomoć Turske na međunarodnom lobiranju za priznanje Kosova, sa naglaskom na poslednje priznanje od strane Pakistana.

Ona je u Minhenu razgovarala i sa visokom predstavnicom EU za inostranu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, predstavnicima Misije OEBS-a i NATO, kao i drugim visokim zvaničnicima država koje učestvuju na konferenciji.

2024 © - Vesti online