Nedelja 03.02.2013.
08:00
Blic

Proleće u februaru ugrožava zdravlje

Neobičajeno toplo za ovo doba godine u Beogradu, kao i u ostatku Srbije

"Za razliku od prošle zime, kada je kraj januara i početak februara obeležilo veoma hladno vreme, ledeni dani, sa obilnim snežnim padavinama, u isto vreme ove godine situacija je potpuno drugačija.

"Beležimo temperature znatno iznad višegodišnjeg proseka, nema značajnijih padavina, a trend relativno toplog vremena, sa povremenim zahlađenjima, verovatno će se nastaviti i narednih dana", kaže za Blic Aleksandra Nišavić, meteorolog iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Tako je juče maksimalna temperatura u Srbiji biti čak 17 stepeni. I u većem delu Srbije biće veoma toplo za ovo doba godine i sunčano, ali i vetrovito. Danas se pak očekuje osetno zahlađenje, a moguće su i kiša, susnežica i sneg. U ponedeljak i utorak ujutru očekuje se slab mraz sa maksimalnom temperaturom do četiri u ponedeljak i za stepen više u utorak. U sredu očekivane temperature će biti od šest do osam stepeni Celzijusa.


Prema rečima lekara, ovakvo vreme karakteriše povećan broj intervencija u bolnicama. Dolaskom lepog vremena počinje češće obavljanje fizičkih poslova i duže zamaranje, što može dodatno da ugrozi organizam, kome inače treba vremena da se navikne na ovako visoke temperature kada im nije vreme.
Trenutno je najteže hroničnim bolesnicima.

Saveti lekara

* Dobro provetravajte prostorije i pustite sunce, odnosno osvetlite ih prirodnom svetlošću
* Obavezno uzimajte vitamine i tople napitke
* Ne zaboravite da se toplo i adekvatno obučete uprkos toplom vremenu, jer zima ipak nije prošla
* Odmarajte se
* Hronični bolesnici ne smeju da se umaraju, dozvoljena im je samo lagana fizička aktivnost, kao što su kratke šetnje


"Hronični bolesnici, posebno oni koji boluju od hipertenzije, trebalo bi dodatno da povedu računa o sebi i da izbegavaju izlaganje rizicima, kao što je vožnja gradskim prevozom gde lako mogu da se zaraze. Savetuje im se da se ne zamaraju preterano, pogotovo u spoljnoj sredini, a preporučuju im se lagana fizička aktivnost sa puno vitamina i redovna terapija. U dogovoru sa lekarom, trebalo bi da smanjuju ili povećavaju dozu lekova, ali nikako da prekidaju sa antihipertenzivnom terapijom", rekla je za Blic portparol Hitne službe dr Nada Macura.


Osim bolesnika koji pate od hipertenzije, proleće u februaru ne pogoduje ni pacijentima koji imaju lošu moždanu i perifernu cirkulaciju. Zahlađenje će pak doneti pogoršanje stanja kod srčanih bolesnika. Zdravstveni problemi kod zdravih i mlađih osoba mogu da budu nazeb, grip, virusne i respiratorne infekcije.

2019 © - Vesti online