Subota 02.02.2013.
11:56
Srna

"EU na samoubilačkom kursu"

Evropska unija u velikom problemu: Noam Čomski
 

Komentarišući za Srnu činjenicu da zemlje zapadnog Balkana teže ka članstvu u EU i NATO-u, a istovremeno britanski premijer Dejvid Kamerun najavljuje referendum o statusu Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji i u vreme kada nemački kancelarka Angela Merkel navodi da bi se proširenje EU ka istoku trebalo zaustaviti posle primanja Hrvatske, Čomski je istakao da postoje brojni razlozi za, ali i protiv članstva.

"Da je Grčka, na primer, van evrozone, izgubila bi brojne koristi koje ima od članstva ali bi istovremeno bila u mogućnosti da kontroliše svoju valutu i izvoz, što je u principu način da se izađe iz recesije. Britanija ima svoje istorijske, ekonomske i strateške razloge za takav potez i ne treba praviti analogiju sa Balkanom", smatra Čomski.

Komentarišući nedavno objavljenu kartu ruskih eksperata, prema kojoj će do 2035. godine nestati Belorusija i BiH i biti formirana "Velika Albanija", te da li se takva situacija uklapa u tezu Semjuela Hantingtona o sukobu civilizacija, Čomski kaže da ne veruje u kredibilnost takvih predviđanja niti u Hantingonovu tezu.

Čomski je svetski poznati američki lingvista, filozof, istoričar i politički aktivista. Više od 50 godina radi kao profesor na univerzitetu MIT u odeljenju za lingvistiku i filozofiju.

Stručnjaci ga često nazivaju "ocem moderne lingvistike" i značajna je ličnost na polju analitičke filozofije. Čomski je, takođe, svetski priznati autor na području politike i geopolitike.

2024 © - Vesti online