Subota 02.02.2013.
13:03
Večernje novosti

Hrvatska ekonomija pred slomom

I pored toga što kucaju na vrata Evrospke unije, hrvatska ekonomija pred slomom
 

U hrvatskoj vladi odmah je najavljen rebalans budžeta i rezanje svih nepotrebnih troškova. To je krah politike sadašnjeg ministra finansija Slavka Linića, koji je dobrim delom i glavni krivac za ekonomski haos u zemlji. Vlast ima sreću samo što je opozicija još nesposobnija i to je jedini razlog što vlada opstaje u zemlji koja tone iz dana u dan.

"Ne dolazi, ne vraćaj se, ovde je strašno"

Na društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju iskustva mladih ljudi sa diplomama kojima je jedini cilj da odu iz Hrvatske. Objavljeno je i pismo jedne devojke koja živi u Americi i roditelji joj svakodnevno poručuju: "Ne vraćaj se, ovde je strašno".

U poslednjih šesnaest godina Hrvatska nije imala tako loš kreditni rejting, što će sigurno zakočiti njen oporavak. Dok su još nedavno ekonomisti predviđali slab rast BDP-a za ovu godinu, sada je izvesnije da će Hrvatska ostati u recesiji. Za mnoge put Hrvatske vodi prema grčkom scenariju, koji bi se mogao da odigra već krajem ove godine.

Hrvatska vlada, na čelu sa Zoranom Milanovićem, pokazala se najlošijom u istoriji Hrvatske od osamostaljenja. Reč je o raštimovanom orkestru bez pravog dirigenta, a rezultati mogu da se vide svaki dan. Brojka nezaposlenih dosegla je gotovo 400.000, pad BDP-a je nezaustavljiv, industrijska proizvodnja pada svakog meseca, potrošnja je sve manja.

Novih investicija nema, a Hrvatska je za investitore neprivlačna, skupa i komplikovana zemlja. Ni odnosi sa susedima, kada je reč o ekonomiji, nisu dobri, jer je Hrvatska zatvoreno tržište za srpsku privredu, a uskoro će nakon ulaska imati problema i sa BiH oko carina.

Ekonomski slom Hrvatske velika je opomena i za Brisel, jer ulaskom Hrvatske u članstvo neće moći da pošalje poruku zemljama regiona da je reč o uspešnom modelu. Bude li se ekonomska situacija pogoršala, sigurno je da će to imati i političkih posledica, pa se veoma brzo stanje krajnje političke nestabilnosti u Sloveniji može "preseliti" i u Hrvatsku.

2024 © - Vesti online