Subota 02.02.2013.
00:16
Večernje novosti

Šeici grade pet fabrika hrane

Predstavnici "Al Dahre" sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem i poljoprivrede Goranom Kneževićem
 

Posle kupovine i najma zemlje, Arapi bi u Srbiji gradili i pet fabrika za preradu hrane, ali razmišljaju i o investiciji u Luku “Pančevo” i obnovu flote “Jugoslovenskog rečnog brodarstva”.

- U narednih mesec i po dana će tim stručnjaka “Al Dahre” izabrati lokacije za pet fabrika, a Bačka Palanka će sigurno biti jedna od njih - kaže ministar Dinkić. - Sa rukovodiocima Pančeva ćemo razgovarati o tome da se 40 hektara državnog zemljišta stavi u funkciju izgradnje nove luke, gde bi bio logistički centar. “Jugoslovenskom rečnom brodarstvu”, firmi u državnom vlasništvu, koja posluje sa dobitkom, potrebno je da obnovi rečnu flotu, a “Al Dahra” je izrazila želju da pomogne. Ideja je da se 40 miliona evra uloži u kupovinu novih brodova. Tako bismo obezbedili povoljan transport naših poljoprivrednih proizvoda.

“Al Dahra” još nema preciznu računicu koliko će je sva ta ulaganja koštati. U opremu, nove fabrike, samu proizvodnju i druge oblasti u kojima bi radili, uložiće okvirno - 300 miliona evra.

Zaposleni: 8 kombinata - 506 radnika

 

Osam kombinata upošljava ukupno 506 radnika. Predugovor ne predviđa obavezu da se svi oni prebace u novu kompaniju. Ministar Mlađan Dinkić kaže da će se sa svima njima razgovarati. Oni koji budu zainteresovani i sposobni, preći će u novu firmu. Ko želi, moći će da se priključi socijalnom programu. Obezbediće ga Vlada, ali još nisu određeni uslovi.

 

- Iako će Srbija biti vlasnik 20 odsto zajedničkog preduzeća, imaće 85 odsto koristi od naših ulaganja u obrtna sredstva - istakao je Kadim Abdula Aldareim, zamenik predsednika “Al Ain” i “Al Dahra holdinga”. - Imaće koristi od otkupa hrane, novog zapošljavanja, gradnje logističkih centara, fabrika. Izbor lokacija za fabrike zavisi od veza, dostupnosti električne energije, ali i od potencijala i broja farmera. Farmerima ćemo ponuditi petogodišnje ugovore i tačno ćemo im reći naše potrebe i kojom dinamikom treba da seju. To će dati sigurnost farmerima.

- Spremni smo da investiramo u Srbiju. Normalno je da postoji sumnja u visinu tih investicija, ali vrlo brzo ćete videti rezultate. Imate zemlju, vodu i i ljude, a mi imamo novac. To je prava kombinacija za uspeh. Veoma je važno da ćemo praviti strateške rezerve hrane u vašoj zemlji. To će nam pomoći da zadovoljimo strateške potrebe hrane naše zemlje. Ono što preostane biće ponuđeno globalnom tržištu - istakao je predstavnik "Al Dahre" Kadim Abdula Aldareim.

Za ministra poljoprivrede Gorana Kneževića ovo je jedan od najboljih ugovora za srpsku poljoprivredu koji je sklopljen u poslednjih nekoliko decenija, a dobijamo znanje, tehnologiju i novac.

2024 © - Vesti online