Petak 01.02.2013.
16:48
Beta

Albanci traže ista prava kao Srbi na KiM?!

Albanci danas na protestu u Bujanovcu

Na protestnom skupu građanima su se obratili lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi.

Govornici su naveli da je "spomenik Žandarmerije u Lučanu provokacija, da Srbija ne poštuje amnestiju boraca Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, kao i da srpske vlasti ne traže dijalog sa Albancima već provokacije".

Na protestu, koji je završen bez incidenata, pročitana je i Deklaracija koju je skupština svih albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe usvojila 12. januara u Preševu, u kojoj se, između ostalog, traži i reciprocitet u pravima za Albance u odnosu na prava koja imaju Srbi na Kosovu i Metohiji.

Najavljeno je i da će, ako srpske vlasti ne uvaže zahtev za uklanjanje spomenika Žandarmerije kod Lučana, taj zahtev biti upućen i sudu za ljudska prava u Strazburu.

Krug oko mesta gde je bio spomenik OVPMB
 

Jonuz Musliu je, posle protesta, za medije koji izveštavaju na srpskom jeziku rekao da je "postavljanje spomenika Žandarmerije kod Lučana provokacija, jer e spomenik podignut u mestu gde žive Albanci, kao i da spomenik poginulim pripadnicima OVPMB, koji je uz pomoć Žandarmerije uklonjen 20. januara ove godine iz Preševa treba da bude vraćen u centar" tog mesta.

Haljimi: Spoemnik Đinđićevim ubicama

 

"Kod albanskog stanovništva postoji veliko negodovanje zbog spomenika Žandarmerije, koje taj spomenik ne doživljava samo kao provokaciju nego i kao pretnju", kazao je Riza Haljimi.

 

On je naveo da je "među pripadnicima specijalne policije bilo i onih koji su ubili premijera (Zorana Đinđića) ove države".

"Ni 13 godina nakon završetka sukoba Albanci (u Bujanovcu i Preševu) nemaju nikakva prava. Srbija ima samo jezik sile i vojske, a mi mislimo da je vreme sile završeno i da je sada vreme za jezik ekonomije i prava", kazao je Musliu.

Spomenik poginulim pripadnicima Žandarmerije pored puta Lučane - Dobrosin, koji izgleda kao veliki pravoslavni krst, od postavljanja je prekriven najlonom, a pored njega stalno dežuraju pripadnici Žandarmerije, uz jedno borbeno vozilo.

Sukob između OVPMB i srpskih združenih snaga bezbednosti, čiji spomenici podižu tenzije poslednjih nekoliko meseci, počeo je 21. novembra 2000. godine, a završen 31. maja 2001. godine, na teritoriji opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u kojima živi albansko stanovništvo.

2024 © - Vesti online