Petak 01.02.2013.
15:44
B92

Zatvorsku kaznu otplatili opremajući porodilište

Bebe će se rađati u mnogo boljim uslovima u Sremskoj Mitrovici
 

Porodilište u Sremskoj Mitrovici dobilo je donaciju od 50.000 evra. Novac za opremu dao je i grad, a sredstva su prikupljana od oportuniteta. Podsetimo, zakonom je propisano da Javni tužilac može za krivična dela za koja je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, odložiti krivično gonjenje ako osumnjičeni prihvati da plati određeni novčani iznos u korist humanitarne organizacije, fonda ili javne ustanove.

U skladu sa ovom odredbom Zakonika o krivičnom postupku Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici donelo je odluku da se sredstva prikupljena primenom instituta odlaganja krivičnog gonjenja koriste u humanitarne svrhe, u ovom slučaju za akciju "Bitka za porodilišta".

Najbolji dokaz značaja ove akcije je podatak da je u ovom porodilištu u 2012. godini rođeno 138 beba više nego u 2011. godini. Na doniranoj opremi posebno se zahvalio v.d. direktora bolnice primarijus dr Goran Ivić. Oprema koja je nabavljena, (ultrazvučni aparat, porođajni sto, lampa za fototerapiju, dva pulsna oksimetra, tri monitora za praćenje vitalnih funkcija i pet neonatalnih aspiratora), pored prethodno doniranih pet inkubatora, obezbedila je da porodilište u Sremskoj Mitrovici postane moderan i opremljen medicinski centar.

"Veliko je zadovoljstvo kada možemo da kažemo da smo pobedili u još jednoj bici, tako što smo nabavili svu neophodnu opremu za ovo porodilište. Vidim i da se dobija druga bitka, jer je ovo porodiliste jedno od retkih u Srbiji u kojem imamo veliki rast broja beba. I na trećem mestu, sva oprema je nabavljena sredstvima iz lokalne zajednice zahvaljujući saradnji Tužilaštva i Opštine, to jest od sredstava iz procesa nagodbi zbog saobraćajnih i sličnih prekršaja nabavljeno je nešto što je u ovom trentunku najvažnije i najpotrebnije. Ovo je ideja i za druge sredine u Srbiji, kako bi se na najbolji način ova sredstva utrošila, gde god postoji Tužilaštvo, postoji i mogućnost da se sredstva iz oportuniteta usmere za opremu u lokalnom porodilištu. Pozivamo sve koji žele da na ovakav način učestvuju u akciji da se jave Fondu B92", rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

2024 © - Vesti online