Petak 01.02.2013.
12:05
J. L. PETKOVIĆ i D. N. PETROVIĆ

Taoci sopstvenih zabluda

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun razume strah Srba na severu KiM, ali kaže da se treba zapitati da li neko sumnja u kapacitet Kfora i Euleksa za eventualne akcije, ukoliko bi Srbi napravili blokade?

Vruć krompir


- Dačić pokušava da napravi da rešenja u suženom prostoru i mi ćemo ga podržati jer je to ista politika. Ova vlada je za kratko vreme pristala na sve ono što mi nikada nismo želeli da prihvatimo, oni međusobno prebacuju vruć krompir jedan na drugog, a na kraju svi na Dačića - kaže Borko Stefanović.


Pavićević i Peci oficiri za vezu


Aktuelni šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević trebalo bi da bude imenovan za oficira za vezu Beograda u Prištini. Oficir za vezu Prištine u Beogradu trebalo bi da bude Ljuljzim Peci, trenutno ambasador Kosova u Švedskoj, koga su vlasti u Prištini predložile za tu funkciju 23. januara.

Bivši pregovarač Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović smatra da Srbi sa severa gube legitimitet zbog njihovog predstavnika koji "u Briselu pre podne priča jedno, a po podne u Mitrovici drugo".


- Potpuno su opravdane bojazni Srba na severu, ali prvenstveno zato što Priština ne poštuje ništa od dogovorenog i sve pokušava da izokrene u svoju korist, što onda dovodi do nesporazuma i incidenata. Beograd je učinio sve što je mogao da maksimalno popravi izuzetno nepovoljne odredbe iz sporazuma o integrisanim prelazima i pisma koje je Borko Stefanović 2011. poslao Robertu Kuperu gde prihvata da se radi po zakonima Prištine. Uspeli smo da postignemo dogovor da prihod sa carina ide na račun u Komercijalnoj banci i da se koristi za infrastrukturne projekte. Situacija mora svestrano da se razmotri - da li bi bila veća šteta odbaciti dogovoreno i pogoršati odnose sa Briselom, Vašingtonom, MMF-om i Svetskom bankom i dati puni legitimitet Kforu i Euleksu za eventualne akcije, pa čak i da pokuša da postavi pravu granicu - kaže Drecun.


Pritisci Prištine i zapada sa jedne strane, i stavljanje Srba na severu u poziciju veta je za Stefanovića već viđen scenario.


- Problem je što su mislili da će oni koji dođu na vlast raditi šta oni od njih očekuju, ali su se razočarali. I sada se na svenarodnim mitinzima govori da je neprihvatljivo ono što rade oni koji su ih lagali u predizbornoj kampanji. Problem je i podeljena uloga Krstimira Pantića, Tačijevog stipendiste koji se plaši za svoju poziciju, onog koji izađe na miting kao gradonačelnik i pljuje sve što je do pre 20 minuta radio Briselu. A građanima na severu treba reći istinu šta se dogovara. Mi smo to radili, pa smo platili političku cenu - zaključuje Stefanović. 


POSLE VELIKOG MITINGA U SEVERNOJ MITROVICI

Kfor za odmazdu ruši barikade

 

Pretprošle noći jake snage američkog Kfora i specijalna jedinica policije iz Poljske uklonile su srpsku barikadu kod Rudara, na magistralnom putu Leposavić-Zvečan. Pre nego što su sa puta uklonjene betonske prepreke, Kfor i Euleks zatvorili su ovaj magistralni put iz oba pravca - na raskrsnici kod Zvečana i u selu Srbovac. Saobraćaj je normalizovan tek ujutru oko 5.30.


- Nisu primenjivali silu, samo su nam uzeli mobilne telefone i motorole i sklonili nas sa strane dok je njihova mehanizacija uklanjala betonske prepreke. Angažovali su veliki broj vojnika pod punom ratnom opremom - kaže jedan od šestorice mladića iz Zvečana koji su se zatekli na barikadi.


Čim je počela akcija Kfora, u Zvečanu su upaljene sirene za uzbunu, a na mesto događaja sa narodom pošao je i Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan koji je komandantu operacije izrazio protest zbog višečasovne blokade Zvečana i okoline.


- Akcija Kfora bila je sramna i neshvatljiva, klasična demonstracija sile. Kfor nema mandat da se tako ponaša i da na građane primenjuje silu i otežava im život. Ovo ne doprinosi poverenju, građani su razočarani u Kfor, mnogi ga ne doživljavaju kao mirnovnu već kao okupacionu misiju - naglašava Milović.


Republički poslanik Marko Jakšić rekao je da je Kforova akcija odgovor na narodni miting Srba održan u Kosovskoj Mitrovici.


- Očigledno je da je to pokušaj da se na delu pokaže u čijim je rukama sila i moć - rekao je Jakšić.


U Rudare je u međuvremenu ponovo dopremljen "materijal" na novu barikadu. Ozbiljni sukobi mogli bi da uslede ako Kfor pokuša da blokira alternativne pravce koji severni Kosmet povezuju sa Srbijom.

2024 © - Vesti online