Četvrtak 31.01.2013.
18:44
Beta

Kosovo: Kfor uklanja, Srbi postavljaju barikade

Srbi sa severa Kosova okupljeni na putu koji od juzne Kosovske Mitrovice vodi prema Raskoj u naselju Rudare u Zvecanu, nakon sto su pripadnici američkog kontigenta Kfora rano jutros uklonili barikade u tom mestu
 

Balvani su postavljeni u Rudaru, između krsta i raskrsnice za Zvečan.

Saobraćaj na toj deonici puta odvija se na cik cak, usporeno i kontrolisano, jer kako građani navode, oni će i dalje sprečavati prolazak do administrativnog prelaza Jarinje pripadnicima kosovske pogranične policije i carine.

Građani ne ometaju prolazak pripadnicima Kfora iako, jutrošnje uklanjanje prepreka na putu u mestu Rudare, ocenjuju kao prekomernu upotrebu i demonstraciju sile čime dovode u sumnju svoju neutralnost i nepristrasnost.

Predsednik Opštine Zvečan, Dragiša Milović izjavio je ranije danas, da Kfor treba da bude mirovna a ne okupaciona misija.

U četiri opštine na severu pokrajine ima po jedna stalna barikada na glavnom i u blizini istočnog mosta na Ibru severnoj Kosovskoj Mitrovici, delimična barikada na izlazu iz grada prema Zvečanu i povremene blokade kod krsta u Rudaru u opštini Zvečan, na ulazu u Zubin Potok i prepreke koje na ulauz u Leposavić uslovljavaju usporen saobraćaj.

Građani na severu Kosova ističu da neće odustati da brane ovaj deo pokrajine od integrisanja u kosovske institucije i dodaju da ih na to obavezuju odluke odbornika četiri SO kao i juče plebiscitom usvojena Deklaracija na mitingu održanom pod sloganom "Stop Briselskim obmanama".

2024 © - Vesti online