Četvrtak 31.01.2013.
19:06
Beta

Država: Poslodavci, ne otpuštajte trudnice!

Žene kojima istekne ugovor o radu tokom trudnoće obično se ne vraćaju na posao
 

"Svi mi kao građani treba da prijavimo takve slučajeve i da ohrabrimo trudnice oko sebe da, ako su to doživele, prijave Inspekciji rada, da bi lakše mogli da rešavamo pojedinačne slučajeve", kazala je državna sekretarka u resornom ministarsvu Brankica Janković.

Ona je istakla da otpuštanje trudnica u Srbiji nije masovno, ali da javnost svakako treba da reaguje i da se pobuni.

"To nije masovna pojava, ali dovoljno je da jedna trudnica doživi tako nešto pa da se javnost uzburka. Svi smo na istom zadatku da sprečimo ovakvu pojavu", kazala je državna sekretarka.

Ona je poslodavcima poručila da otpuštanjem trudnica otežavaju borbu protiv bele kuge, kao i da je pravno gledano, ukoliko trudnici nije istekao ugovor o radu, a uručen joj je otkaz, njen povratak na posao neminovan.

"Ako je istekao ugovor na određeno vreme onda poslodavac jeste u pravu, ali mislim da bi svi poslodavci trebalo da razmisle o stanju te žene, kao i o tome da svi mi snosimo odgovornost za stanje u našoj zemlji", kazala je Janković.

Dnevnik "Blic" nedavno je objavio tekst o Jasmini Jelić Šujkić (30), koja je u osmom mesecu trudnoće dobila otkaz, a radila je kao prodavačica u radnji firme "Koton Textile Limited" d.o.o. u Beogradu.

Otkaz joj je uručen u decembru, a pošto je ova priča pokrenula reakcije javnosti, predsednik Skupštine Srbije i predsedavajući Odbora za prava deteta Nebojša Stefanović juče saopštio da će ona biti vraćena na posao.

Oglasila se i poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić koja je ukazala na sve češće otpuštanje trudnica i apelovala na poslodavce da prekinu taj trend, jer je reč o diskriminaciji.

"Uprkos ekonomskoj krizi i nezaposlenosti, preduzeća moraju imati svest o svojoj društvenoj odgovornosti, a zakonski propisi ne smeju postati opravdanje za diskriminaciju", poručila je Petrušić.

2024 © - Vesti online