Četvrtak 31.01.2013.
18:16
Vestionline

Američkom veteranu transplantirali obe ruke

Brendan Marok: Raduje se danu kada će moći ponovo da vozi
 

Dvostruka transplantacija ruku učiniće život Maroku mnogo kvalitetnijim i lakšim, a kako je rekao ovaj 26-godišnji Njujorčanin posle 13 sati vrlo komplikovane operacije, raduje se što će ponovo moći da vozi automobil i pliva.

Od operacije su prošla tek dva meseca, a lekari su optimisti i uvereni da će oporavak biti potpuno završen za dve ili tri godine. Hirurški tim koji su činili vodeći lekari Džons Hopkins bolnice izveo je dvostruku transplantaciju ruku, uključio je i inovativno lečenje, takozvanu alotransplantaciju koštane srži donora. Na taj način se pokušava smanjiti mogućnost odbacivanja organa, kao i količinu lekova koji se moraju uzimati posle transplantacija. Maroko je rekao da ne zna mnogo o svom donoru, ali mu je za dar beskrajno zahvalan.

Pošto je preživio ranjavanje, Maroko je često govorio da se dobro oseća i s protezama na nogama, ali da se teško miri s činjenicom da nema obe ruke, odnosno da baš u svemu zavisi od pomoći drugih i da sam ne može da uzme ni čašu vode.

"Ruke su osnovne, one nam trebaju svakog trenutka u životu i kad ih nemate, shvatite šta to znači", rekao je Maroko i dodao da mu je najveća želja da vozi crni "dož čardžer" koji je već tri godine parkiran u njegovoj garaži. "Volim da vozim. Ja se stvarno osećam kao da sam ponovno postao sportist", dodao je Maroko.

Ovako je izgledala transplantacija. Trajala je 13 sati
 

Maroko je objasnio da već pokušava da koristi ruke iako još nema osećaj u prstima jer on zavisi od spororastućih nerava i malih mišića, što bi se s vremenom moralo dogoditi.

On je na konferenciji za novinare pokazao neke mogućnosti svojih novih ruku pa je tako pred novinarima uspeo i da se očešlja, prvi put sam posle tri godine. Iz bolnice je izašao pre dva dana, a lečenje će nastaviti u vojnoj bolnici Valter Rid.

Podaci govore da je u Iraku ili Avganistanu oko 300 američkih vojnika izgubilo ruku ili šaku, a transplantacije mogu značajno da poboljšaju kvalitet njihovog života u odnosu na proteze koje se inače upotrebljavaju.

2024 © - Vesti online