Četvrtak 31.01.2013.
13:25
Večernje novosti

Da l' je moguće: Neko pije više i od Rusa

Dobru kapljicu najviše vole Belorusi

Belorusi na alkohol troše 2,2 odsto od primanja, Rusi i Ukrajinci 1,7 odsto, u Kazahstanu na piće troše 0,9 odsto od zarada. Zanimljivo je da je u Belorusiji uvreženo mišljenje da oni znatno manje piju od Rusa i Ukrajinaca. Statistika pokazuje i da je broj alkoholičara na sto hiljada stanovnika u Belorusiji i Kazahstanu tri puta veći nego u Rusiji i Ukrajini.


U Belorusiji je poslednjih dvadeset godina znatno povećana prodaja alkohola, pa se sada po stanovniku u ovoj zemlji pije 13,3 litra. Belorusi kao i većina na postsovjetskom prostranstvu uglavnom piju jaka pića, pa tako na pivo otpada samo 13 odsto. Jedino Gruzini, zbog tradicije, uglavnom piju svoja vina, mada im ni ljubav prema votki nije strana.
 

Prema statistici Svetske zdravstvene organizacije, trojka lidera po upotrebi alkohola su Moldavija, Češka i Mađarska, a Rusija je na četvrtom mestu, Ukrajina na šestom.
 

Posle raspada SSSR mnogi su se ponadali da će poboljšanjem izbora pića ljudi početi više da koriste vina i piva, pa će se tako smanjiti broj zavisnika od votke, a samim tim i broj alkoholičara. Potrošnja piva i vina se stvarno stalno povećavala, ali se zauzvrat nije smanjila prodaja votke. Uostalom, ljubitelji kapljice na postsovjetskom prostoru kažu: “Piti pivo bez votke je bacanje para u vetar”.
 

Ruska vlada poskupila je od prvog januara votku.Najjeftinija votka u flaši od pola litra sada košta 170 rubalja, što je nešto više od četiri evra. Takva flaša najjeftinije votke koštala je do sada 125 rubalja, odnosno tri evra. Poskupela su i neka druga pića, pa tako pola litra najjeftinijeg brendija košta 280 rubalja, što je sedam evra.

2024 © - Vesti online