Četvrtak 31.01.2013.
07:46 >> 11:19h
Beta

Kfor uklonio barikade u Rudaru

Pripadnici američkog kontigenta Kfora uklonili su betonske blokove koji su bili postavljeni na putu, koji od južne Kosovske Mitrovice vodi prema Raškoj (Foto: Arhiva)
 

Dok je trajala akcija Kfora, puteve iz pravca Zvečana i Rudara duže od tri sata blokirali su poljski vojnici, a nakon oglašavanja sirena, u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici okupio se veliki broj građana. 

Građani su mirno stajali kod mosta u Zvečanu do 5.30, kada su putevi deblokirani.

Kako se navodi u kratkom saopštenju posle jutrošnje akcije Kfora, zadatak misije je da doprinese stabilnosti i slobodi kretanja za sve i to će nastaviti da čini i ubuduće.

Prepreke na putu postavili su Srbi sa severa Kosova želeći da tako spreče dolazak kosovskih carinika na prelaze na severu Kosova.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović razgovarao je sa odgovornima u Kforu, koji su mu rekli da oni poštuju mirne proteste građana, ali i da smatraju da barikade na putevima ne mogu da budu konstantno postavljene.

Betonske blokove uklonjene su mehanizacijom, a akciju je nadgledao veliki broj vojnika pod punom ratnom opremom.

Dragiša Milović rekao je za agenciju Beta da je "akcija Kfora sramna i neshvatljiava i da je to bilo pravo demonstriranje sile".

"Zvečan je bio blokiran za saobraćaj gotovo tri i po sata, a razlog je, kako je rekao potpukovnik američkog Kfora, uklanjanje blokova koji su bili u Rudaru", rekao je Milović i ocenio da "nije bilo potrebe da se tolika vojska i sila upotrebi i da se građanima uskrati sloboda kretanja zbog te akcije".

"Ovo ne doprinosi poverenju stanovništva u Kfor, to nije njihov mandat", kazao je Milović i naglasio da je "narod razočaran jer je Kfor mirovna, a ne okupaciona misija".

Posle deblokade puta, saobraćaj je normalizovan.

2024 © - Vesti online