Četvrtak 31.01.2013.
12:32
R. Lukić - Vesti

Irinej uvodi red u eparhiju

Gost o koga se mnogo očekuje: Doček patrijara na aerodromu u Langenhagenu
 

Na aerodromu u Langenhagenu dočekao ga je arhijerejski zamenik protostavrofor Milan Pejić sa arhijerejskim namesnikom za severnu i istočnu Nemačku, protom Veljkom Gačićem i grupom sveštenika i vernika. Patrijarha je dočekao i Petar Dragojlović, iguman manastira Vranjina na Skadarskom jezeru koji se u Nemačkoj nalazi drugim poslom.


U aerodromskoj kapeli patrijarh se upisao u knjigu utisaka.

- Mi to na aerodromu u Beogradu nemamo - primetio je patrijarh, a kucajući žezlom po malom zvonu, po zvuku je odgonetnuo da zvono "nema klepetalo".
Gosti su se potom odvezli u manastir Presvete Bogorodice u Himelstiru.


Poseta patrijarha Irineja je radna, a osim preuzimanja administrativnog upravljanja Eparhijom, tokom trodnevnog boravka u Himelstiru, on će se sresti sa Norbertom Treleom, katoličkim biskupom hildeshajmskim, visokim predstavnicima Evangelističke crkve i predstavnicima pravoslavnih crkava u Nemačkoj. U petak će se održati sednica sa srpskim eparhijskim sveštenicima, na kojoj će biti konstituisani Upravni odbor i Eparhijski savet. Očekuje se da će se patrijarh sresti i sa ambasadorom Srbije Ivom Viskovićem i Vojinom Dragišićem, konzulom u Hamburgu.


Patrijarh će u subotu u 10 časova u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru služiti arhijerejsku liturgiju. Roditelji su pozvani da s decom dođu na ovu liturgiju jer je to jedinstvena prilika da prime blagoslov patrijarha.

2024 © - Vesti online