Sreda 30.01.2013.
19:32 >> 21:18h
Beta, Mondo

Kako će Đilas ubediti Jeremića da vrati mandat?

 Da li će ga ubediti : Vuk Jeremić

"Svako ko ne želi da poštuje odluku Glavnog odbora neće biti član DS. Sutra ću razgovarati sa Vukom Jeremićem i pokušati da ga ubedim da poštuje odluku Glavnog odbora da bi nastavili da sarađujemo, a odgovor (bivšeg ministra Dušana) Petrovića već znam", rekao je Đilas televiziji Pink.

Đilas je podsetio da je Glavni odbor DS zatražio od bivših ministara da vrate poslaničke mandate, što je Dušan Petrović odbio zbog čega je protiv njega unutar stranke pokrenut postupak za isključenje.

Predsednik DS je rekao i da on nikoga ne isključuje iz stranke, ali da smatra da ljudi koji su predstavljali DS u prošloj vladi ne treba da budu poslanici stranke u parlamentu.

 

Jeremić: Lakše do Obame nego do Đilasa

"Lakše sam organizovao sastanak sa Barakom Obamom, nego sa rukovodstvom svoje stranke", izjavio je Vuk Jeremić pred sutrašnji sastanak sa Draganom Đilasom.

I dok predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas veruje da će uspeti da ubedi Jeremića da vrati poslanički mandat, kako je to odlučio GO DS, Jeremić kaže da to ne namerava da učini, ali da se nada da zbog toga neće biti izbačen iz stranke.

"Smatram da sam mandat pošteno zaradio, ne bih da se s tim poverenjem građana kockam", rekao je Jeremić gostujući na RTS-u i dodao da smatra da takav potez nije, prema njegovom dubokom uverenju, ni po Ustavu niti po zakonu.

"Zašto bih ja koji sam bio 16. na poslaničkoj listi DS snosio veću odgovornost nego Dragan Đilas koji je bio prvi", kaže Jeremić.

On kaže da je u više navrata dokazao lojalnost stranci:

"Poštujem stranku, njene članove i institucije. Poštovanje prema stranci pokazao sam više puta. Tako, npr, nisam napustio stranku posle gubitka na stranačkim izborima, iako je moj poraz na tim izborima bio pod čudnim okolnostima".

On je rekao da bi mu teško palo ako bi ga rukovodstvo izbacilo iz stranke i napomenuo da nema nameru da pravi neku novu stranku, kako su to mediji spekulisali, povezujući ga sa istoričarem Čedomirom Antićem.

On je dodao da se nada da će se naći rešenje koje bi omogućilo njegov ostanak u stranci kojoj bi mogao puno da pomogne kada se završi njegov mandat u UN, naročito kao poslanik u parlamentu.

"Uopšte ne želim da kometarišem položaj DS, zašto smo tu gde jesmo, ali nadam se da ću biti u prilici da stranci pomognem kada se vratim iz Njujorka", rekao je Jeremić gostujući na RTS-u.

2024 © - Vesti online