Sreda 30.01.2013.
17:46
Beta

Proširenje jednako važno za Srbiju i EU

EU želi da Srbija postane član
 

U saopštenju Kancelarije za evropske integracije navodi se i da se Prelazni trgovinski sporazum između Srbije i EK u protekle tri godine sprovodi na zadovoljavajućem nivou, kao i da je pozitivno uticao na znatan rast srpskog izvoza u EU.

Rast srpskog izvoza je u 2010. iznosio 32,5 odsto, u 2011, dodatnih 14,9 odsto, a u prvih 11 meseci 2012. još 4,8 odsto. Na sastanku je ocenjeno da je Srbija potvrdila svoju posvećenost naporima da nastavi sa sprovođenjem Akcionog plana za sprovođenje preporuka iz Izveštaja EK o napretku iz 2012. godine.

Komisija će, kako je istaknuto, pažljivo pratiti ostvareni napredak kako bi Evropski savet što je moguće pre doneo odluku o otvaranju pregovora o pristupanju između Evropske unije i Srbije.

Na sastanku u Beogradu, kojem su predsedavali Milan Pajević, direktor Kancelarije za evropske integracije, i Pjer Mirel, direktor Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji, istaknuta je potreba da se poboljša poslovno okruženje u Srbiji, kako bi bilo otvorenije za investiranje.

EK je istakla privrženost podršci Srbiji u procesu pristupanja EU, uključujući finansijski aspekat. Istaknuto je, navodi se u saospstenju, da je za te svrhe od 2007. odobrena 131 milijarda dinara (1,2 milijarde evra).

EU je od 2000. zajedno s državama članicama bila ubedljivo najveći donator sa udelom u iznosu od 75 odsto svih donacija koje je Srbija primila, podseća se u saopštenju.

2024 © - Vesti online