Četvrtak 31.01.2013.
08:00
Večernje novosti

Zrači nas ko stigne

Za poslednje dve godine izdate su samo 173 licence za korišćenje rendgena, skenera, magnetnih rezonanci i sličnih uređaja: Ima ih i koristi se mnogo više njih
 

U Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja (SRPNA) kažu da je interesovanje tokom 2012. godine, kada je isticao rok, bilo nekoliko puta veće nego godinu ranije.

- Tokom cele 2011. godine izdali smo 42 licence za uređaje koji emituju jonizujuće zračenje, a prošle godine čak 131. Veliki je broj i onih koji su u proceduri ili su odbijeni. Upravo ovog meseca odbili smo veliki broj zahteva, jer su se ustanove samo prijavljivale, a nisu podnele ništa od dokumentacije - objašnjava, za ”Novosti”, dr Jasminka Joksić iz SRPNA.

Ona objašnjava da jednu licencu ustanova dobija za jedan tip zračenja. Tako, recimo, Klinički centar Srbije ima oko 70 aparata koji zrače, a potrebne su im samo četiri licence, jer toliko tipova uređaja ima.

Zato je mnogo više uređaja koji su dobili ”zeleno svetlo” nego što je izdato licenci - 326 dozvola za uređaje prošle godine i 89 tokom 2011. godine. A od 131 licence, najviše je izdato u medicini - 71, a ostale su dobili trgovci ovim uređajima, servisi koji ih održavaju, ali i institucije koje u naučne svrhe koriste radioaktivne izvore.

Prijave za izdavanje licenci, kaže Joksićeva, i dalje stižu, kako za nove uređaje i institucije, tako i za one koji još nisu podneli zahteve. U izradi je i nacionalni registar izvora jonizujućeg zračenja u kome bi trebalo da se nađu svi uređaji i institucije koje imaju radioaktivne izvore.

Milionske kazne i zabrane

Ukoliko inspekcija Ministarstva energetike, rudarstva i zaštite životne sredine utvrdi da neko ima uređaj koji zrači, a nema licencu, vlasnika čeka zabrana rada do dobijanja licence i kazna od 1,5 do tri miliona dinara za instituciju i od 100.000 do 200.000 za odgovornu osobu.

- Inspekcija ima svoj plan kontrola, ali reaguje i po prijavama. Tokom 2012. godine u nekoliko slučaja otkrili smo nepravilnosti i zabranili rad - kaže Slaviša Simić, šef odseka za zaštitu od zračenja.

2024 © - Vesti online