Petak 12.02.2010.
09:55
Srna

Trulež i siromaštvo ispod sjaja ZOI

Život na ulicama Vankuvera 

Reporter ovog lista izveštava o problemu beskućnika u Vankuveru, gradu koji se smatra jednim od najpoželjnijih mesta za život.

Grad je okružen čudesnom prirodom i nalazi se na spektakularnoj lokaciji, što je Međunarodni olimpijski komitet verovatno imao u vidu kada je 2003. godine organizaciju Igara dodelio upravo ovom kanadskom gradu, piše list.

No, malo dalje od dela grada gde je sve spremno za večerašnju ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, nalazi se, dodaje se u tekstu, najsiromašniji kvart u Kanadi.

"Umesto da je Vlada novac dala za izgradnju stanova za beskućnike koji žive u ovom delu Vankuvera, ona ih je namenila organizaciji Igara", kaže jedan od demonstranata.

Takođe, 30 odsto ovdašnjih beskućnika su poreklom Indijanci, što je najveći procenat njihove populacije koja živi izvan rezevata. Oni koji zameraju Vladi što je potrošila pare na, kako kažu, sportski cirkus, poručuju i da žele da naruše imidž Kanade kao države koja brine o svojim građanima i starosedeocima i koja važi za liberalnu protivtežu Americi.

"Jednom rečju, hoćemo da posramimo Kanadu", poručuju demonstranti u Vankuveru, o kojima je reportažu napravio novinar Indipendenta.

2024 © - Vesti online