Utorak 29.01.2013.
13:57
Smedia

Suludi semafor ispred škole: Deca i vozači istovremeno u raskrsnici

Zna se da u ovakvom slučaju pešaci imaju prednost, ali to ne važi za bahate vozače koji uleću u raskrsnicu
 

Gradski sekretarijat za saobraćaj i Beogradput napravili su saobraćajnu katastrofu na uglu ulica Vojvode Dragomira i Mileševska - tačno ispred škole. U cilju ubrzavanja saobraćaja, postavljen je semafor za uslovno desno, pa sada vozila nekontrolisano prolaze preko dva pešačka prelaza kojim svakodnevno prođe oko 1.000 dece.

"Ne mogu da verujem da je nekom palo na pamet da tu postavi taj semafor! Kola se uopšte ne zaustavljaju čak ni kada su deca na pešačkom prelazu! Kao da nam nije bila dovoljno briga kako su vozači skretali u Mileševsku dok im je zeleno svetlo u Vojvode Dragomira, nego sad moramo da brinemo i zbog ovog prelaza", kaže Ana M, majka učenika drugog razreda.

Ona se žali na bezbednost učenika, ali i dece u obdaništu koje se nalazi odmah pored škole, u Ulici vojvode Dragomira.

"Ranije su ispred škole stajala dvojica policajaca, a sada ni njih nema, iako je policijska stanica na 100 metara od škole. Ne znam kako je ovo moglo da dobije saglasnost gradske uprave, pogotovo ako se zna da i deca gradskih funkcionera idu u ovu školu", dodaje ova majka.

U Gradskom sekretarijatu za saobraćaj nisu imali objašnjenje za ovakvu situaciju. S druge strane, profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da je šokiran saznanjem da je gradska vlast odlučila da ubrza saobraćaj ispred osnovne škole.

"Kad god su u pitanju deca, saobraćajne situacije moraju da budu maksimalno jednostavne. Ne možemo da očekujemo od dece tog uzrasta da razmišljaju o tome kako su postavljeni uslovni semafori. Neprihvatljivo je da se vozačima omogućava lakši prolazak kroz raskrsnicu kada je u blizini škola", objašnjava Vujanić.

On ističe da za ovu "akciju" ne bi trebalo kriviti izvođača, odnosno Beogradput.

"Pitanje je da li je projektant uopšte znao o kakvom je lokalitetu reč. Neko nije obraćao pažnju i sad su napravili veliku grešku. Te ulice nisu toliko opterećene da bi saobraćaj morao da bude ubrzavan. Nema govora da se tu stavlja uslovno zeleno. Ne znam šta im to znači", kaže profesor Vujanić.

On ističe da semafor mora hitno da bude uklonjen i da se napravi novi projekat.

"Ja bih celu tu ulicu i raskrsnicu digao na platformu i obeležio kao pešački prelaz. Svi vozači moraju da znaju da tu moraju da propuste vozače. Znači, treba napraviti projekat kakav je već urađen na uglu Mišarske i Svetozara Markovića. Tamo se nalaze i osnovna i srednja škola. Podignuta je raskrsnica i sad je tu plato. Isto to bi trebalo napraviti i ispred OŠ Jovan Miodragović", predlaže profesor Vujanić.

2024 © - Vesti online