I suze i smeh od radosti

Konačno stiglo i korito: Aleksandar Antić

Doskora za njih je zima bila nepremostiv problem. Pešačili su do škole, a nisu imali odgovarajuće cipele, već pocepane patike. Umesto toplih zimskih jakni oblačili bi ono što bi im se našlo pri ruci, iznošeno i pohabano. Život sa majkom Desankom i ocem Novicom u jednoj sobici trošne kuće, bez vode, toaleta, bez elementarnih uslova, bio je svakodnevna mora.


Njihova sudbina, posebno rešenost malog Aleksandra da ostane na kućnom ognjištu i preuzme brigu o porodici, ganula je sve, posebno zemljake iz dijaspore. Počela je da stiže je pomoć u novcu, odeći, obući, kupljena je hrana...


Za praznike Savo Tobijaš iz Švajcarske poslao je preko Novice Cvetkovića, laboranta Zdravstvene stanice u Vlasu, 300 evra i izrazio želju da se malim Antićima kupe televizor i frižider. Novica je sa Aleksandrom došao u Vranje i sa reporterom "Vesti" ispunili su želju i Tobijašu i deci.

Dobiće i zdravstvene knjižice

Mali Dimitrije ima epilepsiju i moraće da se leči. Antići nemaju zdravstvene knjižice, ali je dobrotvor iz Vranja Dragoljub Stošić, poreklom iz ovih krajeva, uzeo na sebe obavezu da im pomogne da dođu do knjižica i drugih ličnih dokumenata, što će im svakako olakšati život.

Televizor je uneo veliku radost u sirotinjski dom na planini.
- Za njih je to bilo više od praznika, skakali su i plakali od radosti. Do sada su imali jedan pokvareni, stari kasetefon. Televizor su videli samo u školi u Vlasu. Mogućnost da gledaju "živu" sliku, ljude, gradove, slušaju muziku, za njih je otkrivanje novog sveta - kaže Novica Cvetković.


Televizor je Aleksandar izneo na leđima, pešačeći sat vremena po snegu i blatu, penjući se se prema kući. Do njihove kuće, kada nije suvo, ako nema terenskog vozila dolazi se samo peške.


- Frižider je ostao u prostorijama Mesne kancelarije u Drenovcu. Tu su Antići ostavljali i drugu robu koju su potom svakodnevno odnosili u džakovima na leđima. Frižider ćemo prebaciti čim se malo osuši blato kako bismo mogli da izađemo do kuće "ladom nivom" ili "pincom" - objašnjava Novica.

Savo Tobijaš ulepšao im je praznike: Aleksandar Antić i Novica Cvetković
 


U međuvremenu, poklon pakete Antićima su poslali humanitarna organizacija iz Kruševca na čelu sa Jordankom Macić, kao i Grujica Nikolić iz Prokuplja, poreklom iz vranjskog kraja. U paketima je bilo razne robe, od odeće i obuće do hrane i sredstava za higijenu. Sve što je ovoj porodici potrebno.

Dar od srca

Pred Božić pristigla su dva paketa i od Radojke iz Nemačke. U paketima je bilo odeće, nešto slatkiša i pismo sa 50 evra. Donaciju je Aleksandru uručio Novica Cvetković u mesnoj zdravstvenoj stanici.
Radojka u pismu navodi da je njena porodica poslala skromni prilog od 50 evra, te da žele Antićima "da ih sreća prati i zdravlje služi".
Pismo se završava: "Svako dobro vam želim i neka vas dragi Bog čuva", potpisavši se kao Srpkinja iz Bosne.


Božić kao san

Mali Antići su prvi put proslavili Božić onako kako dolikuje srpskoj tradiciji.
- Bio sam sa sestrama i braćom u obližnjoj šumi, isekli smo Badnjak i uneli ga u kuću. Kupili smo u selu malo voća, trpeza je bila puna. Okupili smo se oko televizora i bilo nam je lepo - priča Aleksandar.


Čitajući o njima na portalu "Vesti" i radnici Bezbednost IPSA iz Vranja odlučili su da pomognu. Prikupili su 250 evra i kupili im raznu robu, a sve to su uručili Aleksandru i maloj Stefani ispred prostorija Mesne kancelarije u Drenovcu.


Za praznike su stigle i donacije iz Australije, 100 AUD od Ljiljane i Slobodana Joksića, 50 AUD od Duška i 50 AUD od Petra Kalinića iz Sidneja. Novac je upotrebljen za kupovinu korita za kupanje i pranje veša, a 70 dolara u dinarskoj protivvrednosti uručeno je Aleksandru.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Porodica Antić očekuje uskoro posetu članova humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" koji imaju svoje predstavnike u Nišu. Najavili su donaciju od 700 SFR, a kada dođu pokušaće i da se dogovore o daljoj akciji stvaranja ekonomičnog gazdinstva.
Aleksandar ne krije radost što sada imaju ono o čemu su doskoro mogli samo da maštaju.


- Srećni smo jer smo siti. Sve nam je slatko. U ime mojih sestara Miljane i Stefane i mlađeg brata Dimitrija zahvaljujem se svima koji su nam pomogli, sa jednom željom da ih Bog čuva i da budu dugovečni - poručuje Aleksandar Antić.
 

Miljana čeka stipendiju

Nisu sami: Aleksandar i Stefana Antić preuzimaju pomoć zemljaka

Antići su zadovoljni iako još spavaju u dva rasklimana kreveta, po troje u jednom. Kreveti su im neophodni, i to na sprat, jer njihova kuća ima samo jednu prostoriju.

 

Pored kreveta mnogo bi im značila i stipendija od 30 do 40 evra za Miljanu, za mesečnu autobusku kartu od Drenovca do Vranja i natrag, gde pohađa Poljoprivrednu školu. Ovoj skromnoj devojci to bi bilo dovoljno i za doručak u školskoj menzi.

2024 © - Vesti online