Ponedeljak 28.01.2013.
20:23
Beta

Tahiri u Africi lobira priznavanje Kosova

Zamenica premijera je tražila priznanje države Kosovo kao dokaz njihovog zalaganja za priznavanje žrtvovanja Kosovskog naroda za slobodu
 

Na sajtu Vlade Kosova danas je objavljeno da su u susretima koje je Tahiri imala u Adis Abebi najavljena nova priznanja Kosova pošto su neke od zemalja članica Afričke unije u poslednjoj fazi formalizovanja priznavanja kosovske nezavisnosti.

Tahiri je u razgovorima s ministrima spoljnih poslova zemalja članica Unije stavila akcenat ne one koje još nisu priznale nezavisnost Kosova - Egipta, Tanzanije i Sejšela i upoznala ih s relevantnim političkim, pravnim i istorijskim argumentima koji idu u prilog priznanju kosovske državnosti.

Među argumentima koje je Tahiri navela važna je bila i odluka Međunarodnog suda pravde u korist nezavisnosti Kosova, navodi se na sajtu vlade u Prištini.

Tahiri je na brojnim sastancima obavestila sagovornike o pozitivnim zbivanjima u izgradnji demokratske i suverene države, napretku na putu Kosova ka evroatlanskim integracijama. Govorila je o uspešnom završetku nadzirane nezavisnosti, kao i doprinosu koji Kosovo daje za trajni mir i stabilnost u regionu.

"Zamenica premijera je tražila priznanje države Kosovo kao dokaz njihovog zalaganja za priznavanje žrtvovanja Kosovskog naroda za slobodu, za priznavanje zajedničkih vrednosti za slobodu i samoodređenje i za prostiranje demokratije, mira i stabilnosti širom sveta", navodi se na sajtu kosovske vlade.

Tahiri se takođe sastala s američkim diplomatom Donatanom Murom.

2024 © - Vesti online