Ponedeljak 28.01.2013.
09:48 >> 17:51h
Beta

Tuče u Temerinu, mediji tvrde da je na nacionalnoj osnovi

U novosadskoj policiji agenciji Beta je potvrđeno da se incident dogodio i da su u dve tuče lakše povređena dva mladića mađarske nacionalnosti, a jedan teže.

Temerin opet poprište međunacionalnih sukoba
 

Policija traga za počiniocima, a delo je okvalifikovano kao nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda, kazali su u policiji.

Portal Vojvodina danas (Vajdasag Ma, www.vajma.info) javio je da su u incidentima koji su se desili u noći između subote i nedelje, povređena petorica mladića, i to zato što su Mađari.

Policija: Znamo samo za jednu tuču

 

Novosadska policija nema saznanja da su se u Temerinu dogodile dve tuče, kako su to  javili pojedini mediji, već samo jedna u kojoj su povređene tri osobe, rečeno je agenciji Beta u novosadskoj policiji.

Incident se dogodio u Ulici JNA, kada su dvojica mladića mađarske nacionalnosti iz jednog lokala krenula kućama, a napala su ih šestorica nepoznatih. Po izjavama žrtava, napadači su jednog udarili flašom, a drugog oborili na zemlju i šutirali, "psujući im majku mađarsku na srpskom jeziku".

Napadači su otišli i već 50 metara dalje ponovo naišli na Mađare i napali i njih. Tokom tog napada jednoj osobi je slomljen nos, dok su druge dve osobe prošle sa manjim povredama, navodi Vojvodina danas.

Predsednik opštine apeluje na smirivanje situacije: Ne treba predimenzionirati incident

Predsednik Opštine Temerin Vladislav Capik apelovao je na policiju i druge nadležne državne organe da hitno rasvetle tuču u Temerinu, kako ona opet ne bi postala predmet manipulacije da je u pitanju netrpeljivost Srba i Mađara.

"Verujemo da incident neće biti povod za stvaranje atmosfere netrpeljivosti, povećane tenzije i da pojedinci neće iskoristiti ovo dešavanje za sejanje straha, panike i mržnje među građane Temerina, čemu smo svedočili prethodnih godina", naveo je Capik i ocenio da je "neumesno i nekorektno" da deo javnosti preuzima ulogu istražnih i sudskih organa, pa donosi "preuranjene i maliciozne zaključke", pre nego što nadležni utvrde sve detalje i motive vezane za incident.

Predsednik opštine je pozvao medije i javnost da ne pokušavaju da zarad senzacionalizma predimenzioniraju incident i dodaju mu konotaciju međunacionalnih sukoba.

"Nedopustivo je da se svaka kafanska tuča koristi kao povod za izazivanje opšte histerije, gde se tendenciozno Mađari i Srbi pokušavaju predstaviti kao ljuti neprijatelji, a ne dobre komšije", naveo je Capik.

Ocenio je da pojedinci godinama unazad koriste ovakve incidente kao političku monetu za potkusurivanje, kojom prikrivaju svoju nemoć i nedostatak ideja.

2024 © - Vesti online