Ponedeljak 28.01.2013.
12:56
Blic

"Rusi da plate više za rudnu rentu"

Najavila da će država više da vodi računa o odlukama koje se odnose na NIS: Zorana Mihajlović, ministarka energetike

"Više ćemo voditi računa o odlukama koje se donose u NIS-u i nudićemo određene projekte da ih zajedno radimo, da pomognemo da NIS još bolje funkcioniše", kaže Mihajlovićeva, koja će na mestu predsednika Skupštine akcionara NIS-a zameniti bivšeg ministra energetike Petra Škundrića.


Ona je objasnila da se nafta u Srbiji eksploatiše mnogo brže nego u zemljama okruženja i napomenula da u nekim zemljama, kao što je Mađarska, rudna renta raste ako se taj resurs brže istražuje i eksploatiše.

"Nama je stalo da NIS, u kome država Srbija ima 27 odsto akcija, dobro posluje i da ima dovoljne količine nafte i naftnih derivata i da mi, kao država, budemo bezbedni, ali s druge strane smatram da moraju da budu zadovoljeni interesi i jedne i druge strane", rekla je Mihajlovićeva, istakavši da je trenutni iznos rudne rente najniži u Evropi.

Minastarka energetike je podsetila da je Mešoviti rusko-srspki komitet, kojim predsedava ministar rudarstva Milan Bačević, doneo zaključak kojim nalaže da se uradi analiza isplativosti ulaganja “Gaspromnjefta” u NIS.

"Očekujem da se posle te analize donese konačna odluka o tome da li će rudna renta za NIS biti viša od sadašnje", dodala je ministarka.

2024 © - Vesti online