Četvrtak 11.02.2010.
20:44
Tanjug

Liberman: Situacija u BiH je alarmantna

Usvajanje zakona o referendumu u RS je razočaravajuće: Džozef Liberman
 

Liberman je, u intervjuu za "Slobodnu Evropu", rekao da vest o usvajanju Zakona o referendumu nije iznenađujuća, jer je premijer Republike Srpske Milorad Dodik i ranije "tako nešto najavio".

"Ali govorimo o državi koja je iskusila rat i u kojoj se dogodio genocid. Dejton je osigurao kraj sukoba, ali nije stvorio uslove za stabilnost i stvarni mir", kazao je Liberman.

Liberman je istakao da će većina ljudi u BiH na narednim izborima imati priliku da odluči kojim putem želi da ide njihova zemlja.

"Da li žele državu sa uređenim međusobnim odnosima koja ide prema članstvu u Evropskoj uniji ili žele produbljene podele i sukobe koji vode korak natrag. Konflikt bi učinio teškim život svim građanima BiH", ukazao je on.

Liberman, koji je s kolegom Džonom Mekejnom boravio prošle sedmice u Sarajevu, rekao je da smatra da je neophodno međunarodno posredovanje.

"Napori zamenika američkog državnog sekretara Džejmsa Stajnberga i Karla Bilta nisu uspeli. Ali pitam se da li Evropa i SAD treba da učine novi napor, da imenuju izaslanike koji će otići u Sarajevo da tamo ostanu dok se ne postigne rešenje. Ako to ne uradimo, posledice mogu biti jako loše" upozorio je američki senator Liberman.

2024 © - Vesti online