Ponedeljak 28.01.2013.
08:00
Mondo

SAD: Otključavanje telefona je zločin

U SAD-u zabranjeno dekodiranje telefona
 

Zaključani telefoni su oni koje kupimo kod operatera po našem izboru i možemo da ih koristimo isključivo sa karticom tog operatera. Ukoliko želimo u takav telefon, bez obzira na to da li pripada kategoriji smartfona ili običnih urađaja, da ubacimo neku drugu karticu morali bismo da ga nosimo u servis na otključavanje. U suprotnom ne bismo mogli da koristimo nijednu drugu karticu.

Zaključavanje telefona na jednu mrežu primenjuje se na gotovo sve uređaje koji se mogu naći u ponudi operatera: telefone, pametne uređaje, tablete, modeme za mobilni Internet, računare, hibridne uređaje i sve druge. Takvi uređaji u Evropi i Americi uglavnom nose logo operatora koji ih prodaje i on je smešten iznad displeja ili na poleđini uređaja.

Ovlašćeni servisi se, uglavnom ne bave ovakvim zahvatima, dok se u Americi sada više nijedan servis neće ni smeti baviti takvim prepravkama. Predlog zakona, koji je već prošle godine usvojen, i koji je imao “vremenski okvir privikavanja korisnika na njega” od 90 dana istče 26. januara i od tog datuma počinje da se primenjuje.

Zakon o zabrani otključavanja smartfona i tableta na teritoriji Amerike deo je anti-hakerskog paketa zakona pozatog pod objedinjenim imenom Digital Millennium Copyright Act (DMCA), koji je donet još u oktobru 2012. godine.
 

Otključvaje zahteva izmenu softvera uređaja u manjoj ili većoj meri, tokom kojeg može doći do njegovog oštećenja, delimične ili potpune nefunkcionalnosti. U zavisnosti od načina na koji je telefon zaključan zavisi i postupak otključavanja.

Neki operateri u telefone ubacuju kompletno prilagođene menije, koji se u potpunosti razlikuju od fabričkih, drugi ubacuju samo pojedine aplikacije, dok ih neki jednostavno zaključaju samo na svoju mrežu.

Najteže od grešaka, koje su nastajale ranije, a moguće su i danas tokom procesa otključavanja, posebno u Symbian sistemu, jesu zaključavanje Internet veze, često ispadanje iz mreže, spontano resetovanje bez posebnog razloga, poteškoće tokom upotrebe, poput seckanja i kočenja i tokom najobičnijeg kretanja kroz menije i mnoge druge.

Danas se dekodiranje primenjuje uspešnije, jer su alati, uglavnom napredniji i standarizovani, ali se i dalje mogu pojaviti neke od gore navedenih grešaka.

Ukoliko i vaš telefon ima bilo kakvu oznaku operatera na kućištu ili u meniju – budite sigurni u to da koristite telefon koji je otključan sa te mreže. Takođe, takvi telefoni najčešće su uvezeni nelegalnim putem i imaju nestandardnu garanciju, koja je kraća za godinu dana ili makar nekoliko meseci, ne pokriva stvari, koje standardna garancija obuhvata i mnoge druge kojima prodavci takvih telefona nelegalno pribegavaju.

Dekodirani tj. otključani telefoni su, uglavnom povoljniji od originalnih i legalnim kanalima uvezenih uređaja i ne dolaze u standardnom pakovanju. Ti telefoni su već korišćeni, makar toliko vremena, koliko proces dekodiranja i testa nakon njega traju.

2024 © - Vesti online