Nedelja 27.01.2013.
09:47
Srna, Dnevnik

Vojska spremna da reaguje ako bude primorana

Srbija nije vojno ugrožena: Ljubiša Diković

"Srbija nije vojno ugrožena i njeni građani moraju da znaju, da Vojska Srbije ima sposobnost da reaguje na sve vrste ugrožavanja naše otadžbine i obezbedi sigurnost u svim mogućim scenarijima, kao i izazovima, ukoliko na to budemo primorani", izjavio je Diković za novosadski Dnevnik.

On je dodao da su najveće pretnje bezbednosti Srbije religijski i etnički ekstremizam, međunarodna mreža organizovanog kriminala i ilegalna migracija. Diković je naveo da se ovi bezbedonosni izazovi odnose i na druge zemlje u regionu i da je ključ njihovog rešavanja i u saradnji Srbije s drugim zemljama.

On je istakao da je Vojska Srbije najznačajniji faktor stabilnosti u danas veoma osetljivoj Kopnenoj zoni bezbednosti.

"Vojska Srbije je spremna da i u toj zoni u svakom trenutku profesionalno izvrši sve zadatke, kako bi u njoj održala stabilnost. Svedoci smo da su za manje od pola godine izvršena tri napada s Kosova i Metohije na Kontrolno bezbedonosni punkt MUP-a Srbije kod sela Dobrosina", naveo je Diković.

Prema njegovom mišljenju, građane Srbije ne treba da brine činjenica što su oprema i oružja Vojske Srbije nešto starijeg datuma.

"Činjenica je da je deo opreme i oružja kojom raspolaže Vojska Srbije starijeg datuma proizvodnje. Pripadnici Vojske, međutim, savršeno su obučeni i osposobljeni za borbenu upotrebu tog naoružanja i opreme", istakao je Diković.

2024 © - Vesti online