Subota 26.01.2013.
16:59
RTS

Tačiju se raspada partija

Premijer samoproklamovane republike Kosovo
 

Jedan od najuticajnijih kosovskih političara Hajdet Hiseni saopštio da neće prisustvovati kongresu Tačijeve Demokratske partije Kosova zbog načina na koji kosovski premijer vodi stranku.

Prethodno je to učinio predsednik kosovske skupštine i generalni sekretar DPK Jakup Krasnići, a time je postalo očigledno da će se najuticajnija kosovska stranka podeliti u više tabora.

Krasnići, koji uz Fatmira Ljimaja predstavlja jedinu konkurenciju Tačiju za mesto lidera stranke, optužio je kosovskog premijera da je uzurpirao partiju.

"Oni (članovi partije), prema njemu, treba da govore ono što misli šef, ili da ćute, jer šef misli u ime svih i za sve, šef sve zna i odlučuje o svemu. To je učinilo da on bude proglašen poslednjim svecem našeg sveta, što se ne događa nigde u demorkatskom svetu", napisao je Krasnići u pismu upućenom javnosti Kosova.

Krasnići je optužio lidera stranke da je na poslednjim parlamentarnim i posebno unutarpartijskim izborima dokazao da je čelnik DPK u celosti odvukao partiju od osnovnih principa, osnovnih i osnivačkih vrednosti.

On je od predsednika stranke krajem prošle nedelje zatražio da se odloži izborna Skupština stranke do oslobađanja Fatmira Ljimaja od optužbi za ratne zločine u slučaju Klečka i optužbi za korupciju u slučaju Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija.

Međutim, taj zahtev nije prihvaćen, pa će kongres DPK biti održan danas popodne u Prištini.

Pristalice Fatmira Ljimaja ranije su optužile Tačija da je "olako dozvolio" da Euleks podigne tužbu protiv Ljimaja. Oni smatraju i da je on tako želeo da se reši konkurencije u partiji.

2024 © - Vesti online