Četvrtak 11.02.2010.
16:56
Vestionline

Novi londonski hit su ilegalni restorani

Nelegalni restorani deluju u tajnosti, jeftiniji su od legalne konkurencije, ignorišu većinu zakona o ugostiteljstvu i trenutno su jako traženi u britanskoj prestonici. Dobro upućenima je poznato desetak takvih mesta, a njihov broj brzo raste.

Jedan od tih tajanstvenih kuvara je i 40-godišnji Arno Masdorp, koji svoj stan dva puta nedeljno pretvara u restoran. U svojoj maloj kuhinji priprema večeru za 16 osoba koja uključuje najmanje pet različitih jela.

"Mnogi londonski restorani su preskupi, a hrana je loša. Želeo sam s drugima da podelim svoju strast prema kuvanju", rekao je Masdorp.

Cena menija u njegovom "klubu" je oko 25 funti, a po toj je ceni u londonskim restoranima se teško moženaći hrana istog kvaliteta i količine. Vlasnici ovih restorana ne vole kada se njihov posao naziva "ilegalan“.

"Ne, ne, ne, ja ga ne bih nazvao ilegalnim. Samo ne želim da ona birokratija iz opštine sazna za to. I moja gazdarica takođe ne zna. I ne želim da zna“, kaže Horton Jupiter vlasnik restorana "Tajni sastojak“.

Posao koji se  izvodi u ilegali teško je reklamirati. Sve se svodi na to da se gostu pruži što je moguće kvalitetnija usluga, a doživljaj se posle širi "od usta do usta“, najčešće putem "Fejsbuka“.


Turista u Londonu će teško naći ovakav restoran ako nikoga ne poznaje. Čak i ako preko nekoga uspe da rezerviše mesto, teško da će saznati adresu do poslednjeg momenta. Najverovatnije će ga preko telefona navoditi sve do neke zgrade, a tu će jedan od zaposlenih proceniti da li je osoba od poverenja ili ne.

2024 © - Vesti online