Subota 26.01.2013.
09:12
Beta, Politika

"Nemamo mandat za nagodbe sa Radomirom Markovićem"

Istraga ubistva novinara: Veran Matić

"Komisija nema mandat za nagodbe i pregovore, niti postoji zakonska mogućnost da komisija bilo koga na bilo koji način ohrabruje da učestvuje u procesu. To je isključiva ustavna nadležnost pravosudnih organa", rekao je Matić listu Politika na pitanje da li komsija može motivisati Markovića da kaže ko je ubio Slavka Ćuruviju.

Matić je ocenio da danas postoji politička volja za rešavanje ubistava novinara, a da u vreme minulih Vlada volje nije bilo u dovoljnoj meri.

"Isti predlog preneo sam (bivšem) predsedniku (Borisu) Tadiću, i pored pozitivne reakcije nije došlo do formiranja komisije. Moguće je da su bili drugi prioriteti, a veoma često nema dovoljno razumevanja za to koliko je važno eliminisati nekažnjivost u slučajevima ubistava zagovornika sloboda i predstavnika medija", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo potrebno formirati Komisiju za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene povodom ubistva novinara ili je trebalo to prepustiti tužilaštvu i policiji, Matić je rekao da Srbija nije toliko uređena da institucije besprekorno rade, te bi taj princip mogao da se primeni.

"Veoma često je neophodno uključiti u realizaciju komplikovanih situacija i širu zainteresovanu zajednicu", rekao je Matić i izrazio zadovoljstvo što će u radu komisije učestvovati Ljiljana Smajlović, Vesna Mališić i Branislav Jovanović - prijatelji ubijenih Slavka Ćuruvije, Radislave - Dade Vujasinović i Milana
Pantića.

Matić je dodao da će već na prvoj sednici Komisije teme biti utvrđivanje okolnosti pogibije radnika RTS u NATO bombardovanju 1999. godine i primeri nasilja nad novinarima i pokušaji ubistva, poput slučaja Dejana Anastasijevića, iz nedeljnika "Vreme".

2024 © - Vesti online