Subota 26.01.2013.
13:04
D. Dekić, B. Đokić - Vesti

Kolubaru pljačkao ko je stigao

Zlatna koka za mafijaše: Rudarski basen Kolubara
 

Ministarka je istakla da se on prijavio da tu živi svega dva dana pre odluke Upravnog odbora EPS-a iz februara 2010, dok je planom Vlade o eksproprijaciji iz 2007. navedeno da je još u tom trenutku morala da postoji prijava stanovanja da bi se ušlo u plan otkupa zemljišta. Od evidentnih mahinacija, Savatijević, koji je delove vile pozlatio, brani se tvrdnjom da je iz "bogate loze" i "zaboravlja" da je javnost za njega čula kada je uhapšen upravo zbog kriminala u Kolubari i Putevima Srbije.

Vreoci kao Monte Karlo: Zorana Mihajlović
 


RB Kolubara, prema rečima advokata Tome File, može da od Savatijevića traži vraćanje avansa od 1,2 miliona evra koji je gruba procena trećine imetka, i da odustane od rušenja te kuće. U suprotnom će, objašnjava on, prema odluci Vlade iz 2007. morati da mu isplate čitavu sumu od skoro 3,4 miliona evra.


- Vlada je uradila šta je uradila, a onda i tadašnji direktor postupao po toj odluci, ali to podrazumeva da isplate ljude koji u tom području dugo stanuju - ukazuje Fila povodom informacije da je Savatijević prijavio da živi u pomenutoj vili tek par dana uoči odluke UO EPS-a.

Ćeran prebacuje krivicu na veštake

Prozvani prethodni direktor Kolubare Nebojša Ćeran koji je za juče zakazao, pa otkazao konferenciju za novinare u sedištu DS-a čiji je funkcioner, obratio se pisanim saopštenjem u kojem negira krivicu za dešavanja u Kolubari.
- Procenu su vršili veštaci Kolubare i na osnovu nje građanima isplaćivan avans, dok bi konačni obračun vršili veštaci Gradskog zavoda za veštačenje - pravda se Ćeran.


Gvozdena ograda kao stan

Ministarka energetike pitala je javno procenitelje koje su kriterijume primenjivali u proceni Kenetovog raja u Vreocima jer su neki delovi njegove imovine vredeli više nego stan u Beogradu. U zapisniku se, između ostalog našla ograda od kovanog gvožđa procenjena na 35.000 evra, mreža kamera 50.000, a astronomskih 27.000 evra je vrednovan i kamin, dok je četvoro vrata s pozlatom došlo na 20.000 evra. Ugradna kuhinja s dva frižidera "vredi" 45.000 evra, a dva džakuzija 20.000.


Ovaj advokat na naše pitanje ka kome vode mahinacije sa otkupom u Vreocima, kao adresu navodi političare. O malverzacijama sa isplatama za pojedine kuće u Vreocima kao nepisanom pravilu koje su primenjivale sve političke garniture u javnim preduzećima, "Vesti" su pisale pre nekoliko godina. Eksproprijacija zemljišta kuda prolaze površinski kopovi bila je decenijama pravi mafijaški posao kojim su od građana Srbije otete desetine, ako ne i stotine miliona evra. U sprezi direktora Kolubare, EPS-a i raznih kriminalaca namenski su otkupljivane parcele gde za godinu-dve treba da prođu mašine da sa površine kupe ugalj. Mućka je, prema našim saznanjima iz Kolubare išla po matrici: vide kuda ide površinski kop, kupe tu zemlju, "sklepaju" montažne kuće i ogradu i registruju fabriku.


- Jedan od poznatih slučajeva je onaj kada je kućica koju bi malo jači vetar srušio registrovana kao fabrika voća i usred zime oko nje pobodene kočićima mladice voćki. Kada je došao procenitelj sve je kao plantaža s nekoliko hiljada stabala, "zavredelo" stotine hiljada evra - podsećaju radnici s površinskog kopa Tamnava. Na papirima je sve bilo legalno, a naneta šteta građanima Srbije je ogromna. Za to su znali i inspektori za privredni kriminal i više puta išli u Lazarevac, ali im je iz gradske policije stizala naredba da se vrate.


- Svi direktori su članovi stranaka, pa su očito zvali lidera, a on naše šefove u policiji. Svaka nova direktorska garnitura nastavljala je kriminal kao i prethodna - govorili su inspektori za privredni kriminal.

2024 © - Vesti online