Subota 26.01.2013.
08:11
Beta

Zukorlić: Vlasti Crne Gore dele Bošnjake

Muamer Zukorlić: Paradoks je da postoji nacija pod verskim nazivom
 

Zukorlić je u intervjuu podgoričkoj Televiziji "Atlas" kazao da sve islamske zajednice u regionu "imaju problem s vlastima" i da je to slučaj i sa Islamskom zajenicom Crne Gore čijem reisu Rifatu Fejziću zamera što "previše vodi računa" o "tome šta misle" političari u Podgorici.


Poručio je da proces "formulisanja" islamske zajednice na Balkanu nije završen i ponovio da je njeno integrisanje "optimalno rešenje".


Zukorlić je kazao da crnogorska vlast ne poštuje sporazum o Sandžaku kao prekognaničnoj regiji, potpisan pre referenduma o državnom statusu Crne Gore 2006. godine. Ukazao je da je taj sporazum potpisan van Crne Gore i da ima "međunarodni" karakter.


Tezu o tome da crnogorske vlasti rade na "razbijanju bošnjačke nacije" argumentovao je popisom iz 2011. godine koji je omogućio da se građani nacionalno izjasne kao Bošnjaci i Muslimani.


"Nedopustivo je da u nacionalnom smislu imamo kolone. To je tendenciozno sa pozicije države Crne Gore. Paradoks je da postoji nacija pod verskim nazivom - to je 'patentirala' Crna Gora", kazao Zukorlić i ocenio da se time "razbija nacija" Bošnjaka.


Zukorlić je rekao da Bošnjaci u Crnoj Gori "nisu azilanti", već "suvlasnici Crne Gore" koji su u nju "uložilii sebe kao narod, svoju teritoriju - Sandžak" i koji su učesvovali u njenom stvaranju na referedumu o nezvavosnosti.


Muftija Zukorlić je kategoričan u stavu da sve islamske zajednice, uključujući i crnogorsku, "imaju problem s vlašću". Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću zamerio je da je pod uticajem vlasti što je "u sukobu sa idealom slobode vere".

2024 © - Vesti online