Petak 25.01.2013.
15:04
Beta

U februaru konkursi za rad naših medicinara u Nemačkoj

Nemačkoj potrebno medicinsko osblje
 

O zapošljavanju medicinara iz Srbije u Nemačkoj danas su razgovarali u Beogradu direktori Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ Uve Stumpf.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstva zdravlja, Katarina Denčić i Vladimir Čakarević. Precizirani su uslovi buduće saradnje Srbije i Nemačke u oblasti zapošljavanja i formiranja timova koji će birati kandidate za radna mesta u Nemačkoj.

Sporazuma o posredovanju u privremenom zapošljavanju državljana Srbije u Nemačkoj potpisan je 17. januara u Beogradu. Srbija je prva zemlja sa kojom je Nemačka potpisala takav sporazum. Dogovoreno je zapošljavanje 250 radnika za zdravstvenu negu u bolnicima i domovima za stara lica u Nemačkoj čija će bruto plata u početku biti oko 2.300 evra.

Procene Evropske komisije su da će do 2020. u EU nedostajati 590.000 medicinskih sestara, što je 14 odsto potrebnog broja. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 12.000 nezaposlenih medicinara.

2024 © - Vesti online