Petak 25.01.2013.
13:16
24sata.rs

Na FB poklonio lekove vredne 1.500 evra

Telefon zazvonio čim se na FB pojavio oglas
 

"Ako znate nekoga kome su potrebni citostatici 'Xeloda', želim da poklonim 5 kutija od 500 mg (film-tablete - kapecitabin). Citostatik se uspešno primenjuje u postoperativnoj terapiji kod obolelih od kancera debelog creva, želuca i dojke. Dosta je skup, pa ovim putem želim da pomognem onima kojima je neophodan. Rok im je do aprila 2013. godine, a zamolio bih i svoje prijatelje da stave na svoj profil", ovako je Đorđe poslao poziv svima kojima je lek potreban a ne mogu sebi da ga priušte.

"Žao mi je što nije bilo više kutija, jer sam u poslednjih nekoliko dana imao preko 50 poziva. Javila se i devojka koja ima 17 godina i potreban joj je lek, ali citostatike sam već bio poklonio obolelom čoveku koji živi u Knjaževcu. On je zvao prvi, istog dana kad sam postavio oglas, a u roku od sedam sati njegov brat je došao u Beograd i preuzeo lek", kaže Đorđe.

On napominje da se njegova prijateljica, koja je želela da ostane anonimna, lečila od raka i da je koristila taj citostatik, koji joj je značajno pomogao.

"Ona je operisana u junu 2011, bolovala je od karcinoma, a 12 pakovanja 'Xeloda' dobila je na poklon od firme u kojoj radi. Popila je sedam kutija i lek joj je pomogao toliko da prema proceni njenog lekara nema više potrebe da ga uzima. Tako da je ostalo pet pakovanja, a s obzirom na to da zna koliko košta samo jedna kutija, odlučila je da ga pokloni i pomogne nekome ko ne može da ga kupi", kaže Bogdanović i pritom dodaje da bi bio veliki greh prodavati lek za takvo oboljenje.

"Dosetio sam se da bismo mogli da ga poklonimo preko Fejsbuka. Poruku sam zalepio na svoju stranicu, a preuzeli su je moji prijatelji i prosledili dalje", napominje Đorđe.

Citostatik "Xeloda" primenjuje se u terapiji lečenja karcinoma debelog creva, želuca i dojke, a nalazi se na negativnoj listi lekova, što znači da se ne može uzeti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) već se u apotekama mora kupiti.

"Kutija sa 120 tableta od 500 mg košta 34.722, 29 dinara, a lekar procenjuje koliko često se pije u toku dana. Ovaj citostatik je na pozitivnoj listi, ali samo za obolele koji su ležeći pacijenti u bolnici, inače je na negativnoj, što znači da mora da se plati", objašnjava farmaceut Sanja Stefić iz Apoteke Beograd.

2024 © - Vesti online